Hammaren – en isländsk kriminalserie

Hoppas ingen har missat att det går en isländsk kriminalserie den här veckan! Har ni det så kan ni ta igen det på SVTPlay.

Handling
Kommissarie Helgi Marvinsson som hjälper en lokal kvinnlig kriminalinspektör (Inga) med ett mystiskt fall. En ung man har störtat med en grävskopa mitt i natten. Ingen vet vad han gjorde där på natten men berget de ska bygga på anses heligt av många och bygget har många motståndare, dessutom försvinner en låda dynamit.

Karaktärerna…
…är lite klyschiga. Kommissarien har nyss förlorat en son och kommer säkerligen krascha när som helst. Den kvinnliga kommissarien är tuff och måste hävda sig. (Hon påminner om den kvinnliga  i Den fördömde som gick nyss…)  Stereotyper är dock ingen ovanlighet i den här genren och jag har sett mycket värre.

Miljö
Det är miljön och stämningen som ”gör”den här serien. Landskapet är kargt och vackert och det finns övernaturliga inslag. Det återstår att se om det finns naturliga förklaringar….Serien har ett lugnt tempo utan att bli seg.

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.