Giorgio Falletti – Jag dödar

Jag har hittat en ny italiensk kriminalförfattare. Jag har gått och sneglat på Jag dödar av Giorgio Faletti i Pocket Shops hyllor flera gånger men alltid valt något annat istället. Den här gången tog jag den och det lönade sig. Jag sträckläste boken som överraskade mig både en och två gånger.

Boken, som är från 2020, utspelar sig i Monaco där ordet lyx sätts framför det mesta.  En kväll får ett mycket populärt radioprogram ett samtal live från en person som avslutar med orden ”Jag dödar….” Nästa dag hittas en formel 1 stjärna och en världsberömd schackspelare brutalt mördade.

Polisen vet nästan inte vad de ska göra. Brott är nämligen något som knappt förekommer i det lilla landet. Säkerhet och trygghet är A och O för att locka turister och man måste sätta dit mördaren till varje pris. Poliskommissaren Nicolas Hulot tar hjälp av sin vän FBI agenten Frank Ottobre som återhämtar sig efter traumatiska upplevelser. Ett klassiskt grepp i kriminalromaner. Ottobre är; övermänsklig, väldigt amerikansk, deprimerad, traumatiserad, har ett sjätte sinne och en magnetisk dragningskraft för kvinnor. Även  mördaren och hans motiv är lite klyschiga men det är jakten på mördaren som är det viktiga. Två superhjärnor som mäter sina krafter mot varandra.

Karaktärsbeskrivningarna är desto bättre när det gäller bikaraktärer och förbipasserande personer som till exempel den utvecklingsstörde pojken och hans mamma,  poliskommissariens fru, och gubben med den stora skivsamlingen. Miljöbeskrivningen är också bra. Jag kunde ana havets doft, alla lyxyachter i hamnen, vinden som fladdrar runt min sommarklänning och det belysta palatset på kullen.

Spänningshalten hög likaså tempot. Precis när saker började upprepas och det började bli lite tråkigt hände något oväntat. Det här är verkligen något för den som gillar superintelligenta psykopatmördare och bestialiska mord i en exotisk miljö. Boken har sålt 3,5 miljoner exemplar i Italien och ska (såklart) bli film.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.