Gåtornas palats

Denna lilla bok heter Digital Fortress på originalspråk (kanske ska tillägga att jag läste den på engelska så jag vet inte hur översättningen är). Om jag inte misstar mig är detta Dan Browns första roman och det märks att herr Brown inte riktigt har ”funnit sig själv”. Alla pusselbitarna för att få till en riktig Dan Brown historia finns dock med, men ibland känns det som de inte sitter på sin rätta plats.

Handlingen… ja… detta kommer låta ganska trist… boken handlar om kryptering, hemliga koder, superdatorer och federala amerikanska organisationer. Det hela låter i mina öron som en typisk kioskdeckare, men det är det verkligen inte. Herr Brown lyckas faktiskt leverera en riktigt spännande historia, dock inte helt utan vissa brister. Många av karaktärerna hinner inte riktigt bli trovärdiga och sedan 9/11 känns många av de ”chockerande frågeställningarna” som tas upp i boken inte alls särskilt chockerande, med andra ord: Vi lever redan idag i ett samhälle som är mycket mer bevakat än Dan Browns skräckscenario.

Slutligen: Helt ok, men långt ifrån Dan Browns bästa.  

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.