Flickan framför muren av Kristina Appelqvist

Västgöta Universitets temporära rektor hotas till livet och ceremonin där en tysk professor ska utses till hedersdoktor blir därför extra bevakad. Trots det måste ceremonin avbrytas abrupt. Litteraturvetaren Helena Waller finner sig snart inblandad i jakten efter en mördare. Flera av bokens karaktärer har kopplingar till det forna Östtyskland. Har detta något med mordet att göra?

Helena Waller

Flickan framför muren är den andra delen i Kristina Appelqvists serie som utspelar sig i Skövde med litteraturvetaren Helena Waller i huvudrollen. Helena lyckas vid flera tillfällen få reda på bra mycket mer än polisen (som ibland knappt verkar bryr sig) och detta kan inte enbart förklaras med att hon har nycklar till mordoffrets lägenhet.

”Mysig” deckare

Det tog mig ett bra tag att komma in i boken och länge trodde jag att handlingen inte skulle engagera mig. Mot slutet hade jag ändrat uppfattning men startsträckan var ändå aningen för lång för min del. Jag gillar den politiska kopplingen och det är intressant att läsa om hur Östtyskland var innan muren föll och hur olika bild man kan ha av samma sak.

Boken är lättläst och om man inte har något krav på tempo och föredrar en ”mysigare” deckare utan för mycket våld är den här boken ett bra val, då den innehåller en del oanade vändningar.