En sån som du (novell) av Gillian Flynn

en-san-som-du

Berättaren

Berättaren (vars namn vi aldrig får reda på) är en 30-årig kvinna som älskar skräckromaner. Som liten tiggde hon och hennes mamma för att få ihop ett levebröd och efter en del problem med rättvisan började hon jobba som soft-core-prostituerad i det bakre rummet av en tarotstudio med det fyndiga namnet Anden i handen. Efter en förslitningsskada i handleden (pga. sitt jobb) flyttar hon till tarotstudion i det främre rummet och börjar jobba som medium istället.

Hemsökt hus

Där träffar hon klienten Susan Burke, en rik men rufsig och ovårdad kvinna som tror att familjens viktorianska hus är hemsökt. Berättaren erbjuder sig att rengöra husets aura och samtidigt tjäna lite enkla pengar… trodde hon. Hon inser dock ganska snart att det är något som är väldigt fel, men frågan är om det är huset eller familjen det är fel på? Som väntat när Flynn är författaren så är inte saker som de först verkar och intrigen tar många intressanta vändningar.

Kuslig, vriden och dysfunktionell

Om du har läst någon av Gillian Flynns böcker: Gone Girl, Vass egg, eller Mörka platser, så vet du att hon är en mästare på att skapa kusliga och vridna intriger och dysfunktionella karaktärer. Den här spöklika novellen är inget undantag. Berättelsen kunde ha legat till grund för en hel bok och den har definitivt potential för att göras till film. Gillade du hennes böcker kommer du inte att bli besviken!