En omöjlig död av Ian Rankin

Jag tror jag har läst de flesta av Ian Rankins böcker om Rebus och jag blev därför glad när jag såg att Rankin börjat på en ny bokserie men om en helt annan huvudkaraktär. Rebus var ju lite av en antihjälte- en bråkstake som gjorde som han ville. I Rankins nya serie så får vi följa internutredaren Malcolm Fox (som jag hela tiden tycker låter som ett advokatnamn, fråga mig inte varför). Fox verkar också gå sina egna vägar.

Handlingen

Som böckerna om Rebus så utspelar sig En omöjlig död i Skottland. Fox är i Fife där han utreder en polis som är anklagad för sexuella trakasserier. Polisen har missbrukat sin ställning grovt i samhället och det har gått så långt att hans egen farbror har gjort anmälan. Men stämmer verkligen allt? Fox och hans kollegor inser att det är mer som ligger bakom och efter lite grävande så får utredningen en helt annan riktning. Helt plötsligt så kommer händelser från 1980-talet fram i nytt ljus och Fox kan inte låta bli att peta i det.

Mina egna tankar

Det här är tydligen andra boken om Malcolm Fox men det är den första jag läser. Jag är faktiskt positivt överraskad även om jag tycker att det var lite för politisk orienterad för min smak. Men samtidigt så spelar dagens Skottland in i själva handlingen eftersom de nyligen fått sitt eget parlament och jag vet att det talas om att göra sig oberoende från England. Det här är ju något som spelar ganska stor roll i boken, kanske inte det som pågår nu utan det som pågick under 1980-talet. Själv minns jag inte så mycket av bråket mellan Skottland och England utan jag minns snarare hur IRA planterade bomber i London. Men det är lite av ett sidospår.

Boken är traditionellt spännande och det är inte svårt att följa med i de olika svängarna den tar. Det blir lite tvära kast dock och själva ursprungsutredningen faller nästan i glömska. Det jag ändå gillar bäst med boken är karaktärerna: de är levande och det känns som de har en historia utanför bokens ramar. De väcker sympati, irritation och intresse, något som är viktigt för en bra bok.

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.