En mycket bra fransk-historisk kriminalroman

Jag gillar historiska kriminalromaner och för ett tag sen fick jag en förfrågan från det engelska bokförlaget Gallic, som ger ut franska böcker på engelska, om jag ville ha ett recensionsexemplar av författaren Jean-François Parot. Boken hette The Nicolas Le Floch Affair och jag hade inga förväntningar alls när jag fick den. 

Handling 

Romanen som utspelar sig under 1700-talet är nummer fyra i en serie om Nicolas Le Floch som är en relativt ung man som kom från landet och så småningom blir  kriminalkommissarie i Paris. I den här romanen så blir Nicolas misstänkt för mordet på hans älskarinna. Någon försöker sätta dit honom och han och hans vänner gör allt för att rentvå honom och hitta den rätta mördaren. Dessutom får han ett topphemligt diplomatiskt uppdrag av självaste Kung Ludvig den XVI som tar honom till England. 

Språket….

…är helt fantastiskt. Jag vet inte om översättaren (Howard Curtis) är ett geni eller om det är lika fantastiskt på franska men jag misstänker att det är både ock. Det krävs en del för den genomsnittliga svenson-läsaren som läser på engelska.  Jag var tvungen att slå upp några ord men det vara bara kul och nyttigt. 

Miljöbeskrivningen….

…är också bra. Det är ett skitigt och realistiskt Paris som visas men samtidigt så finns det en romantik över det hela som gör att jag, trots all smuts, inte kan låta bli att längta dit och tänka att det är jag som flanerar omkring på gatorna, i Versailles eller åker droska. Matbeskrivningarna är extra lustfyllda.

Historik

Parot har vävt in riktiga karaktärer i berättelsen som till exempel den franska kungen och alla intriger runt honom. Det gör naturligtvis att det känns mer autentiskt. Jag vet inte om allt är korrekt när det gäller klädsel, beteende osv. och till viss del går det kanske inte få en trovärdig huvudkaraktär om den skulle bete som som man gjorde på 1700-talet men det känns trovärdigt. Det som är mest intressant är hur rättsväsendet, polisen och mordutredningar fungerade på den tiden. Vissa saker känns igen, andra metoder är minst sagt…annorlunda… mot idag

Spänning

Det här är en mycket spännande bok dels har Nicolas själv ett spännande liv, sen kommer mordutredningen där han själv är misstänkt och utöver det ett diplomatiskt uppdrag som han kastas in i.


Betyg

Eftersom alla delar höll lika hög kvalité och jag gillade den skarpt (framförallt huvudkaraktären) så hamnar boken helt klart högt upp på listan över bästa böcker lästa i år! Serien har gått som TV-serie i Frankrike och jag hoppas verkligen att den också kommer till Sverige eller blir översatt till engelska.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.