En bok i Holmes anda!

Den här boken drogs jag till på grund av titeln och omslaget. Som Sherlock Holmes fantast så läser, ser, och spelar jag det mesta som har något med Holmes att göra.


Upplägg

Boken inleds med att en fiktiv förläggare i nutid berättar om hur han fick tag på berättelsen och och hur han tvekar om han ska publicera berättelsen eller inte. Själva berättelsen berättas av en av huvudpersonerna i boken och utspelar sig på 1930-talet.


Handling

De unga männen Mr Singleton och hans partner Trelawny har precis öppnat en detektivbyrå i London. Det går veckor utan att de får en klient tills ingen mindre än Mrs Conan Doyle! knackar på dörren! Trots vissa tveksamheter accepterar de uppdraget som innehåller spiritualism, seanser och spöken. Jag tänker inte avslöja mycket mer än att handlingen dessutom inkluderar mördare och övernaturliga inslag.


Stämning

Trots att boken är skriven i nutid och av en fransman! så känns det som att man förflyttar sig till en annan tidsepok och klassamhälle där män är gentlemän och hushållerskor är standard. Det känns väldigt mycket som en Holmes novell minus de övernaturliga inslagen och att man åker taxi och inte droska.  


Betyg

Jag tycker det här var en oerhört charmig bok och ett måste för den som gillar Doyles verk. Är man dessutom insatt i och gillar klassiska verk från 1800-talet så kommer man att älska den ännu mer. Perfekt för att borra ned sig i fåtöljen med tillsammans med en kopp engelskt te, gärna i biblioteket om man har ett.


Hur får man tag på den?

Boken, som är skriven av Fabrice Bourland, fick jag från det engelska bokförlaget Gallic som ger ut modern fransk litteratur på engelska. Den finns inte översatt till svenska men den går ganska lätt att få tag på via nätet.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.