Efter en vecka på Gotland har jag blivit en mästare på att lösa mordgåtor!

Mystery Express

Redan i vintras inhandlade jag Mystery Express – ett brädspel för mellan 3 och 5 personer. Jag överskattade dock vardagens möjligheter till liknande nöjen och först nu, flera månader senare, fick jag äntligen chans att slita upp förpackningen och sätta mig in i spelreglerna (eller ja, sånt är ju tråkigt så det lejde jag bort till sambon, en riktig paragrafryttare).

Spelet i korthet

Att spelet har klara likheter med det gamla klassiska spelet ”Cluedo” går inte att förneka. En person har blivit mördad på Orientexpressen, och som passagerare på tåget är det deltagarnas uppgift att lista ut vem som gjorde det, var mordet skedde, på vilket sätt, motivet bakom dådet och vid vilket klockslag. Efter det att tåget lämnar Paris centralstation flyttar man sig mellan olika vagnar och försöker luska ut ledtrådar på mer eller mindre ljusskygga sätt. Ett förtroligt samtal i tågets rökvagn kan ge värdefull information, men det är kanske snabbare att smyga in i sovkupén och rota igenom någons väska? Innan man vet ordet av är tåget framme i Istanbul, och då gäller det att man med sina små grå cellers hjälp har ringat in alla detaljer kring mordet.

Ett spel att rekommendera

Jag är själv inte särskilt van vid brädspel, men sambons familj är veteraner på området. Att de tyckte att spelet var spännande och utmanande är därför ett riktigt gott omdöme. Som många moderna spel är det ett ganska omfattande regelverk att sätta sig in i, men efter några rundor flyter spelet på bra. Att lägga upp sin strategi för att ta reda på så mycket som möjligt, samtidigt som man försöker hålla sina medpassagerare i ovisshet, är dock mer komplicerat. Spelet bör därför hålla för åtskilliga omgångar. Att sedan spelet i alla detaljer andas Agatha Christie-deckare blir ett ytterligare plus!

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare