Du gamla, du fria av Liza Marklund

 

Du gamla, du fria är den nionde romanen om journalisten Annika Bengtzon. I bokens första kapitel kidnappas Annikas man Thomas och sex andra européer av en terroristgrupp i Nairobi. I bokens andra kapitel hittas en kvinna mördad i en av Stockholms förorter. Det mordet följs av fler kvinnomord. Jag tyckte att den förra Annika Bengtzon boken – En plats i solen – var lysande, men denna nådde inte ända fram.

(En parantes)

Boken fokuserar helt och hållet på kidnappningsdramat och kvinnomorden är endast en parantes. På tal om parenteser, så tyckte jag att författaren använde sig av alldeles för många parenteser. I övrigt gillar jag Marklunds språk.

Viktiga ämnen

Det kunde blivit en riktigt spännande bok, men trots att kidnapparna är oerhört brutala och vi får reda på att de inte tvekar att avrätta gisslan har spänningen ändå svårt för att infinna sig (åtminstone för mig). Boken tar upp ämnen som världens orättvisor, det globala samhället, och journalistikens tveksamma metoder. Visst är det viktiga ämnen, men jag vill ha lite mer spänning.

2 svar på ”Du gamla, du fria av Liza Marklund

  1. Har inte läst den än men Liza Marklund sa själv i en intervju att det inte är en deckare och att mordne är en bisak.

  2. Jag lånade den här boken för några dagar sedan, men nu tror jag att den får vänta ett tag till förmån för mer spännande historier…

Kommentarer är stängda.