Drakens år av Thomas Kanger

Drakens år utspelar sig i Sverige, Asien och USA under 2012 och under Vietnamkriget. Det känns som om jag läser tre böcker samtidigt. En handlar om ett mord på en väktare utanför IKEA i Västerås. En annan handlar om en vietnamesisk kvinna som får barn med en amerikansk officer under kriget i Vietnam. En tredje handlar om advokaten Auster Fogg vars son dödas i krigets Afghanistan. De två första är skrivna i tredje person, medan den tredje är skriven i första person. Visst knyts historierna samman till slut, men lite väl sent.

Ändå läsvärd

Författaren vill mycket med boken, kanske lite för mycket. Jag önskar att författaren faktiskt hade skrivit tre böcker för alla historierna fångar mitt intresse var för sig, men när de ska knytas samman känns det nästan påtvingat. 

Jag läste boken samma vecka som jag fick reda på att en god väns son skadats allvarligt i Afghanistan. Det tog krigsaspekten till en helt annan nivå och det blev nästan för mycket för mig.