Deckarspelet

Nicogame lanserar i april ett nytt spel som är ett måste för alla deckarälskare, ett quiz där den som vet mest om deckare vinner.

Quizet består av totalt 480 frågor fördelat på 6 kategorier: böcker, TV, film, riktiga händelser, brott & blandat och mordgåtan.

Jag blev särskilt förtjust i den sista kategorin, mordgåtan. Ett exempel:

”En äldre dam blir rånad. Hon försvarar sig genom att spraya försvarsspray i rånarens ansikte. Damen ser att rånaren försvinner in i en trappuppgång. Det finns bara en ingång till trapphuset och rånaren kommer inte ut igen. I två av lägenheterna lyser det, i de övriga är ingen hemma. Polisen förhör de boende i dessa två lägenheter. Herr Johansson är en medelålders blind man med ekonomiska problem. I den andra lägenheten bor en familj med tre barn. Efter förhöret blir Johansson medtagen till polisstationen, varför?”

Spartanska regler tilltalar mig

Jag uppskattar att slippa spendera 30 minuter med att läsa och försöka förstå spelreglerna. Här är det närmast intuitivt, men vill man så kan man läsa de få reglerna på under 3 minuter.

Den spelare som ”har det värsta brottet på sitt register” börjar med att slå tärningen för att få veta vilken kategori han eller hon ska svara på. En medspelare läser sedan frågan och rätt svar ger en poäng och rätten att slå tärningen igen. Vid fel svar går turen över till näste spelare. Ja, det är reglerna i korthet men några små tillägg finns förståss.

Vinnaren är den som först får ihop 15 poäng och svarat rätt på minst en fråga ur varje kategori. Man kan dock välja att sikta högre upp i den så kallade ”ligan”. Om man skrapat ihop 1-10 poäng spelar man i samma liga som Jacques Clouseau, 11-15 poäng = Ture Sventon, vid 16-20 poäng är man på samma nivå som Kurt Wallander, 21-50 poäng ger samma rang som Chief Inspector Barnaby, och 51 poäng eller mer ger stjärnstatus som självaste Sherlock Holmes.

Enkelt?

Nja, jag får erkänna att jag gick bet på ganska många frågor. Någon som inte är intresserad av deckare och mysterier bör kanske inte välja att spendera fredagskvällen med detta spel, men jag tror att samtliga av Deckarhusets läsare skulle uppskatta en quiz night av detta slag. Man får dock passa sig, har man utgett sig för att vara deckarspecialist kan det bli ett pinsamt slut på historien då man får titulera sig Jacques Clouseau…

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare