Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk

det hänger en ängel

Det hänger en ängel ensam i skogen

En sexårig flicka hittas död, hängande i ett träd i skogen. Hon har en skolväska på ryggen och en lapp om halsen: ”Jag reser ensam.” Kriminalkommissarie Holger Munch får hand om fallet. Den f.d. mordutredaren Mia Krüger har bosatt sig på en enslig ö långt ute i skärgården och planerar att ta sitt liv. Holger Munch inser att han behöver hennes hjälp och övertalar henne att återvända till polisen. Väl tillbaka upptäcker Mia något de andra missat; den döda flickan har en etta inristad på nageln. Hon förstår genast att det betyder att fler barn riskerar att dö.

Huvudpersonerna

Mia Krügers tvillingsyster är död och utan henne ser hon ingen mening med livet. Själv dödade hon mannen hon höll ansvarig, men det läkte inga sår. Mia är en mycket trasig person, men hon har en intuition som är ovärderlig för Oslopolisen. Det finns helt klart drag av Lisbeth Salander hos henne. Hackerkunskaperna besitter dock den nyanställda Gabriel Mørk. Tillsammans med Holger Munch kommer de mördaren på spåren och undersökningen blir farlig på ett högst personligt plan.

Vill ha mer

Boken är riktigt bra men kunde varit ännu bättre. Det är flera karaktärer och villospår som kunde ha använts annorlunda. Att barn försvinner/mördas är naturligtvis fruktansvärt men trots det får jag aldrig den där knuten i maggropen. Trots det så gillar jag boken skarpt och jag ser fram emot kommande delar i serien.