Den eviga frågan om format

Formatskola på nätet väcker gamla funderingar till liv

Häromdagen la Piratförlaget upp en liten lektion i bokformat och inbindningar på YouTube. Här får man lära sig om inbundna böcker, danska band, klotband, franska band, kartonnage, storpocket (inte att förväxla med en häftad bok) och pocketböcker.

Detta blåser så klart liv i, och ger nya dimensioner till, den urgamla tvistefrågan – pocket eller inbundet.

Själv är jag en ivrig förespråkare för inbundna böcker.

Jag förstår alla pocketivrare som menar att det är ett behändigt format, men mina pocketböcker brukar bli så nötta att de faller sönder efter en tid. Om jag ska välja en bok i mjukare material och behändigare format föredrar jag nog danskt band framför pocket. Allra bäst tycker jag dock om de inbundna böckerna. Dessa gör sig riktigt bra i bokhyllan och det händer (allt för ofta) att jag byter ut en bok som tidigare funnits som pocket i samlingen med en inbunden. Det inbundna formatet är mer hållbart och jag tycker att det känns mer äkta (oj va skit jag kommer få för den meningen).

Moderna alternativ

Den uppmärksamme kanske noterar att e-boken och läsplattorna inte finns med i denna uppräkning, men så är det heller inte fråga om någon inbindning i dessa fall. Det är dock helt tillåtet att föredra denna typ av läsanordning 🙂

Vilket format gillar du bäst?

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare

3 svar på ”Den eviga frågan om format

  1. Jag tycker också att de inbundna känns lyxigare. Pocketböckerna är mer praktiska (lättare att ta med sig). Men jag föredrar nog de elektroniska böcker, mindre krimskrams hemma på det sättet 🙂

Kommentarer är stängda.