Deckarmat: Toad in The Hole

Nu provar vi något nytt, nämligen en serie med inlägg som handlar om deckare, mat och dryck. Det kan vara i form av ett recept hämtat direkt från en deckare, eller som i detta inlägg, ett recept inspirerat av en deckare.

Morden i Midsomer

Först ut blir en middag inspirerad av Morden i Midsomer. Det tog ett tag att komma på en passande maträtt, men när jag hittade receptet för Toad in The Hole (Paddan i hålet) så visste jag direkt att jag hade hittat rätt. En mer brittisk matträtt än denna får man leta länge efter.

Toad in The Hole

Den här rätten kan göras på en miljon olika sätt. Det viktigaste i rätten är dock korvarna. Själv gick jag till min lokala slaktare och beställde fyra underbara korvar, vilket verkligen lyfte “paddan” till oanade höjder.

Receptet

Korv (Det vanligaste är tydligen små korvar. Själv använde jag 4 korvar av bratwurst-storlek.)

Knappt 2 dl mjölk

2 hela ägg och ytterligare 1 äggvita

2 tsk grovkornig senap

Knappt 2 dl mjöl

1 tsk salt

3 msk olja (+ ett par extra skvättar att steka i)

1 röd paprika

En stor näve spenat

Peppar

2 dl riven Gruyère ost (Schweizisk)

Lite hackad gräslök till garnering

Gör så här:

Blanda mjölk, ägg och senap i en skål i ungefär en minut (jag använde en elvisp). Häll i mjöl och salt och blanda ytterligare en minut. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i två timmar.

Värm upp ugnen till 225 grader.

Bryn korvarna på alla sidorna i en stekpanna. Skär paprikan i bitar och bryn även dessa. Lägg spenaten i stekpannan och rör konstant till dess att den blivit helt mjuk (ca 1 min).

Ta fram en passande stekpanna eller ugnsform i metall och häll i oljan. Ställ in formen eller stekpannan i ugnen till dess att oljan börjar ryka (ca 10 min). Ta ut formen och  lägg i korvarna, strö över paprikan och spenaten. Ta fram smeten från kylskåpet och blanda i den rivna osten. Häll smeten i formen. Ställ in i ugen i ca 25-30 minuter (eller till dess att smeten blivit puffig och gyllenbrun. Öppna inte ugnen under tiden! Då detta kan få paddan att säcka ihop.

Receptet jag utgick ifrån är från Williams-Sonoma och det hittar du här…

5 Kommentarer

 1. Om jag bara hade en ugn i min lilla lya (veckopendling) så hade jag provat på en gång!

  Anmäl!

  07 februari 2011 7:20

  Sara

  Sara

 2. Den konstigaste toad jag smakat har varit en hög potatismos med små korvar istuckna i moset så det sett ut som en taggig igelkott istället. Korv och mos, m a o!

  Anmäl!

  07 februari 2011 12:07

  Mi

  Mi

 3. Ser gott ut! Tror jag ska våga mig på att prova den även om namnet inte är särskilt aptitligt 😉

  Anmäl!

  08 februari 2011 20:05

  Sofia

 4. Pingback: På Deckarhuset i februari 2011 | Deckarhuset.se

 5. Tycker definitivt att du borde prova på den! Jag har gjort den två gånger nu. Första gången serverade jag den med en sallad (som på bilden) andra gången provade jag mig på att servera den på brittiskt vis, med löksås…. jag föredrog dock salladen! 🙂

  Anmäl!

  10 februari 2011 9:48