Deckarmat: Toad in The Hole

Nu provar vi något nytt, nämligen en serie med inlägg som handlar om deckare, mat och dryck. Det kan vara i form av ett recept hämtat direkt från en deckare, eller som i detta inlägg, ett recept inspirerat av en deckare.

Morden i Midsomer

Först ut blir en middag inspirerad av Morden i Midsomer. Det tog ett tag att komma på en passande maträtt, men när jag hittade receptet för Toad in The Hole (Paddan i hålet) så visste jag direkt att jag hade hittat rätt. En mer brittisk matträtt än denna får man leta länge efter.

Toad in The Hole

Den här rätten kan göras på en miljon olika sätt. Det viktigaste i rätten är dock korvarna. Själv gick jag till min lokala slaktare och beställde fyra underbara korvar, vilket verkligen lyfte ”paddan” till oanade höjder.

Receptet

Korv (Det vanligaste är tydligen små korvar. Själv använde jag 4 korvar av bratwurst-storlek.)

Knappt 2 dl mjölk

2 hela ägg och ytterligare 1 äggvita

2 tsk grovkornig senap

Knappt 2 dl mjöl

1 tsk salt

3 msk olja (+ ett par extra skvättar att steka i)

1 röd paprika

En stor näve spenat

Peppar

2 dl riven Gruyère ost (Schweizisk)

Lite hackad gräslök till garnering

Gör så här:

Blanda mjölk, ägg och senap i en skål i ungefär en minut (jag använde en elvisp). Häll i mjöl och salt och blanda ytterligare en minut. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i två timmar.

Värm upp ugnen till 225 grader.

Bryn korvarna på alla sidorna i en stekpanna. Skär paprikan i bitar och bryn även dessa. Lägg spenaten i stekpannan och rör konstant till dess att den blivit helt mjuk (ca 1 min).

Ta fram en passande stekpanna eller ugnsform i metall och häll i oljan. Ställ in formen eller stekpannan i ugnen till dess att oljan börjar ryka (ca 10 min). Ta ut formen och  lägg i korvarna, strö över paprikan och spenaten. Ta fram smeten från kylskåpet och blanda i den rivna osten. Häll smeten i formen. Ställ in i ugen i ca 25-30 minuter (eller till dess att smeten blivit puffig och gyllenbrun. Öppna inte ugnen under tiden! Då detta kan få paddan att säcka ihop.

Receptet jag utgick ifrån är från Williams-Sonoma och det hittar du här…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.