Deckarhuset startar bokcirkel…

Nu startar Deckarhuset vår alldeles egen bokcirkel!

VAR OCH NÄR?
Vi kommer att prova konceptet söndagen den 31 oktober 15:00  på vår facebooksida.

TEMA OCH VAL AV BOK
Eftersom Bokmässan hade Afrika som tema och det kommer ett samtal mellan Mi och Alexander McCall Smith imorgon (Måndag 4:e oktober) så tänkte vi fortsätta på Afrikatemat. Jag (Sara) har valt den sydafrikanska deckarförfattaren Deon Meyers kriminalroman – Död i gryningen som diskussionsgrund. Boken finns tillgänglig bunden och i pocket hos de större bokhandlarna och hos de stora bokhandlarna på internet.

HUR GÅR DET TILL?
1.
Kommentera i det här inlägget om ni kommer att vara med. Det är inget tvång såklart och även om ni skriver att ni tänker vara med och sen inte är det så är inte det någon katastrof. Vi vill bara ha ett hum om hur många som är intresserade. Den här första bokcirkeln blir av oavsett.

2. Ni beställer/köper boken snarast. Går bokcirkeln bra och vi fortsätter kommer vi kanske att kunna förhandla till ett bra pris till våra läsare i framtiden.

3. Ni läser boken, gärna två gånger. Det är inget måste men läser ni den två gånger kommer ni att hitta nya saker och ta fasta på andra saker än när ni läste första gången. Eftersom vi kommer att diskutera olika aspekter av boken så är det bra om ni skriver ned era tankar om boken, skriv gärna ner dem direkt i boken eller använd post it-lappar så att ni lätt hittar till intressanta och relevanta passager under själva bokcirkeln. Fundera på vad ni allmänt tyckte om boken och ge den ett betyg på en skala från 1-10.

Förslag på frågor/tankar ni kan ställa er själva medan ni läser:

Brydde ni er om karaktärerna i boken varför? Varför inte?
Hur fungerade miljöbeskrivningarna?
När ni lade ifrån er boken vilken känsla levde kvar då?
Finns det någon/några budskap författaren ni tror författaren vill nå ut med?
Vad får ni för bild av Sydafrika? Har eran syn på Sydafrika ändrats efter att ni läst boken?
Hur är språket? Korthugget, långsamt, poetiskt eller något annat?
Vad tänker ni kring huvudkaraktärens relation till sin mamma.

4. Söndagen den 31 oktober 15:00 loggar ni in på vår Facebooksida (Sök på deckarhuset)

5. Cirkeln kommer att börja med att jag (Sara) ställer tre frågor om boken som ni kommenterar/svarar på.

6. Efter mina tre frågor så får ni gärna ställa frågor eller ha åsikter men jag vill att ni gör det en i taget. Det vill säga, har någon annan redan skrivit något så väntar ni och kommenterar den personens inlägg så att det inte blir rörigt om många vill ställa en fråga. Givetvis har jag fler frågor på lut om det skulle behövas. Utifrån det får vi se hur det utvecklas!

7. En timma är målet att cirkeln ska hålla på men blir det livliga diskussioner fortsätter vi givetvis!

FORTSÄTTNING
Om bokcirkeln fungerar och det var tillräckligt många som var intresserade så kommer vi att fortsätta cirkeln – med eventuella förbättringar om det behövs – och gå över till en ny cirkel som Mi kommer att hålla i. Hon kommer i så fall att välja en asiatisk kriminalroman.