Deckarfilmtips, 50-tal del 2

Rättegångsdramat

Hitchcock dominerade 1950-talets kriminalfilmer (Se Deckarfilmtips, 50-tal del 1 HÄR!) men det kom också en ny typ av film under detta årtionde,  nämligen rättegångsgdramat. Här är två filmer i den genren som har blivit riktiga klassiker:

 

12 angry men (12 edsvurna män) 

Filmen utspelar sig  till 95%  i ett rum där en jury överlägger i en mordrättegång. 11 av de 12 männen (inga kvinnor) är helt övertygade om att den anklagade (en ung man) mördade sin far. Den 12:e jurymedlemmen är emellertid inte övertygad. Under 90 minuter får man se en psykologisk och moralisk kamp mellan  jurymedlemmarna. Det låter kanske inte så kul men det är grymt spännande. I rollistan som bara består av män ser man bland annat Henry Fonda och Jack Warden.

Filmen från 1957 ligger 8! på IMDBs lista över de 250 bästa filmerna någonsin. (Besökarna röstar)

 

Anatomy of a murder (Analys av ett mord)

I den här filmen från 1959 spelar James Stewart en småstadsadvokat (Paul Biegler) som hellre spenderar sina dagar med fiske och jazzmusik än att jobba. En dag får han ett fall där han ska försvara löjtnant Frederick Manion som har dödat en bartender. Till hans försvar påstår han att bartendern hade våldtagit hans fru. Det finns emellertid inga bevis för att våldtäkt har ägt rum, frun är en attraktiv och förförisk kvinna med ett tveksamt rykte. Åklagarsidan hävdar därför att frun förförde bartendern och att Manion dödade denne av ren svartsjuka.  Biegler får kämpa hårt för att bevisa att våldäkten ägde rum….  Rättegångsscenerna är klassiska, tekniska och mycket underhållande.

Filmen fick 7 Oscarsnomineringar men förlorade mot bland annat Ben Hur. Domaren spelades av en riktig och berömd advokat på den tiden och bygger på en roman skriven av John D. Voelker – en domare i Michigans högsta domstol som skrev under namnet Robert Traver. Det finns även ett soundtrack till filmen med Duke Ellington (Jazz).


Se också:

Deckarfilmtips – Del 1 (40-tal)
Deckarfilmtips – Del 2 (40-tal)
Deckarfilmtips – Del 3 (40-tal)

Deckarfilmtips, 50-tal del 1

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.