Bond: Jag erkänner…

… Jag är en Bond-nörd!

Ända sen jag var liten har jag älskat Bondfilmerna. Jag pappa och brorsan brukade bänka oss i Gillestugan hemma och jag har nog sett alla filmer 10 gånger om minst (förutom de allra senaste filmerna). För att inte tala om låtarna. Min cd-spelare gick på högvarv på 90-talet medan jag skrålade med i License to kill och Golden Eye.

 

Appropå Tintin…

Jag vet att Bond-filmerna är långt ifrån politiska korrekta. I alla fall inte de tidigare filmerna. De har en taskig kvinnosyn, är till viss del rasistiska, sterotypiska mm.  På gott och ont har de påverkat samhället. Men precis som Tintin så har de sin plats i vår historia och det går inte att radera deras påverkan eller för den del censurera dem som man försökte med Tintin. Personligen väljer jag att ta det icke-PK med en stor gnutta salt och tröstar mig med att det ändå blir bättre och bättre för varje film. Nu har bondbrudarna inte längre namn som pussy galore eller plenty och de kan (oftast) agera på egen hand. Att M spelas av en kvinna var ett stort lyft.

 

Visste ni att…

Ett tag  brukade jag och min bror ”tävla” i att upptäcka nya saker i bondfilmerna. Till exempel att Sean Connery i Åskbollen har ett cyklop som är svart för att i nästa klipp ha ett cyklop (samma scen) som är blått. Eller när min bror upptäckte att Bonds släktvapen i ”I hennes majestäts hemliga tjänst” blev titeln på en senare film – Gissa vilken? Idag så behöver man inte se filmerna för att hitta missar. Här är en sida med ”Bond-bloopers”

 

Bondvetenskap

Det finns mängder av bond-nördar runtom i världen men också bondologister som verkligen är experter på bond Till exempel de som forskar i ämnet. En bondologist är författaren Umberto Eco (I rosens namn) Han har bland annat skrivit”The Narrative Structure of Fleming” Där han menar att alla Bond-böcker är uppbyggda på samma sätt med 9 olika ”skeenden”. Det enda som skiljer böckerna åt är detaljerna och ordningen de olika skeenderna sker. Jag hittade en bra sida där den som vill kan få en snabb lektion i Bond-veteknskap.

 

Mina favoriter

Film 

 

Bondskådespelare – Sean Connery

Bondbrud – Melina Havelock (Ur dödlig synvinkel)

Manliga huvudskurk – Max Zorin (Levande måltavla)Kvinnlig skurk – Onatopp (Goldeneye)

Biskurkar – Mr Kidd och Mr Wint (Diamantfeber)


Bondlåt – Goldfinger, For your eyes only, Diamonds are forever


Häftigaste actionscen – Slalomjakten i OHMSS

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.