Boktips, någon?

När jag åker på semester en vecka är det två böcker som får följa med. Man ska ju göra en massa annat än att läsa, se på kyrkor, gå på museum, ja – ni vet. När man ska ge sig av på segelsemester är det annorlunda. Då har man entimmes vakter i rullande schema, och på tre innebär det två lästimmar en jobbtimme. Dag ut och dag in. Vecka efter vecka.

Normalt sett ligger båten vid start hemma vid bryggan och man kan lasta henne tills hon är fullproppad. I år går inte det. VI har vår segelbåt ute i Europa i år. Vi ska åka tåg ner och var och en av oss tre i familjen får bara ta med det man själv orkar släpa på. DET blir en utmaning när det gäller böcker. Jag har lyckats muta sonen att få använda lite av hans väska om det blir plats över, medan maken är stenhård. NEJ. Bär själv…  SÅ! Eftersom jag inte kan ta en bok per dag med mig, det vill säga för rutten i år ungefär 60 böcker, så måste jag vara mycket återhållsam. Noga med vad som får följa med. Hade vi rest i civiliserade trakter hade jag kunnat handla efter vägen, men längs Europas kanaler finns mest vacker utsikt, flora och fauna. Då och då hittar vi säkert en bokhandel, men det blir i sommar i så fall en FRANSK bokhandel. Min franska lämnar en hel del övrigt att önska, så jag vågar inte chansa.

Nu mina vänner behöver jag hjälp så att jag inte släpar på något ”stolpskott”.  Snälla?!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.