Bokmässan: Rapport

Bokmässan

Det här är Robert Goddard, en för mig  tämligen okänd brittisk deckar/thrilleförfattare. Rätt snart förstod jag att han är rätt välkänd utomlands, vilket jag fick bekräftat när jag kollade upp honom på nätet nu i efterhand.  Han har tydligen vunnit en del internationella priser samt svenska deckarakademins pris för bäst översatta deckarroman för några år sen.

Jag fick Goddards senaste bok För glömda synders skull av bokförlaget Ekholm och Tegebjers. På något sett så har de lyckats ge ut boken på svenska före den har kommit ut i den anglosaxiska världen. Sånt är ju alltid kul!  Det kommer en recension så småningom, jag har stora förväntningar!  Det var förresten ren tur att jag lyckades få syn på den lilla montern i ögonvrån för annars hade jag missat både förlaget och Goddard. Jag såg senare att de hade en liten annons i mässprogrammet, som jag totalmissade, om att Goddard var i deras monter och signerade.

Det märkliga är att varken han, Simon Kernick (som kom försent till sin intervju med Doreen Månsson efter en slirig natt….), eller Simon Becket var närvarande vid deckartorget där det fullkomligt kryllade av deckarförfattare. Hur tänkte arrangörerna egentligen? Nog för att det är kul med våra egna svenska kriminalförfattare men nog borde de internationella bestsellerförfattare som har varit nominerade till och vunnit flera internationella priser och åker till lilla Sverige, åtminstone få delta deckartorgets program! De borde ju för guds skull ha varit höjdpunkterna! Det enda bra med att de inte fick så mycket uppmärksamhet var att jag kom åt att tala med dem, till skillnad från t.ex.  Camilla Läckberg och Jan Guillo som var konstant omringade av folk.

I övrigt så berättade någon för mig att Inger Frimansson hade vunnit spårhunden 2009 men jag har dock inte fått det bekräftat officiellt. Priset delas ut årligen till bästa barn/ungdomsdeckarförfattare.

Bokmässan

På väg ut från mässan trängde jag mig genom folkmassan och tog ett kort på Jan Guillo,
Närmre än så gick inte att komma..

Sammanfattningsvis kan man ändå säga att för den som vill träffa (eller åtminstone se…) deckarförfattare så är Bokmässan i Göteborg ett hett tips. Här finns de flesta av Sveriges deckarelit. Lättast hittar man dem vid deckartorget under deckarens dag som i år var lördagen. De internationella deckarförfattarna får man dock leta efter i deras tillhörande monter vilket jag tycker är dumt eftersom det inte är alls är säkert att man vet vilket förlag de tillhör.

.

Tidigare inlägg från Bokmässan:

Deckartorget…

Lyssnar på Kernick…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt, Böcker och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 30-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor för tillfället i Örebro. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun men är nu föräldraledig med vår son. Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer.

Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”.

Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning.

Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.

2 svar på ”Bokmässan: Rapport

  1. Tidigare har även internationellt kända deckarförfattare stått på deckarscenen. Jag har bland annat sett Michael Connelly och Mark Billingham utsättas för ”korsförhör”. När det gäller Robert Goddard (väntar för övrigt på recensionsex av boken du fick från förlaget) kan jag rekommendera exempelvis Illdåd på spåren och Fångad i ljuset. Jag läste dem för många år sedan och Goddard blev en verklig favorit.

Kommentarer är stängda.