Blodläge – Johan Theorin

Blodläge, del tre i Johan Theorins serie om Öland under fyra årstider. Vi har här kommit till näst sista delen – våren.

Blodläget är ett mörkrött stråk som man förr trodde vara förstenat blod från en strid mellan trollen och älvorna. Det löper genom kalkstenen vid den öländska kusten och enligt gammal folktro för det med sig otur att bygga sitt hem mellan trollen som bor i stenbrottet och älvorna som huserar på alvaret.

Trots det står vid påsktid ändå några nybyggda lyxvillor vid det övergivna stenbrottet.

Vi har t ex Vendela och Max Larsson, som gör en förfärlig entré och stöter på Per Mörner och hans son tämligen bokstavligt. Paret är inte det minsta harmoniskt och kärleksfullt, långt ifrån. Det finns hemligheter svarta som natten.

Så har vi som sagt Per Mörner, som avser fira påsk tillsammans med sina två barn i den gamla stenhuggarstugan han ärvt. Pers far blir en lika plötslig som objuden gäst i stugan. Fadern lider av sviterna efter en stroke och som om det inte vore nog hinner hans förflutna inom porrbranschen upp honom och ställer till stora bekymmer.

Den helt underbare 83-årige skepparen Gerlof Davidsson, flyttar tillbaka till sin lilla stuga för att uppleva våren i sitt gamla hem för kanske sista gången. Han har en skattgömma. Den består av hans döda fru Ellas dagböcker. Dagböcker som han efter stor vånda ändå beslutar sig för att läsa. Det han får läsa om är något väldigt märkligt, rent av övernaturligt.

Grannsämjan som till en början är överdrivet artig och försiktig rasar tämligen fort ner i katastrof och svartsjuka, misstänksamheten gror bakom husväggarna och hemligheterna börjar bubbla upp till ytan.

Man måste en god bit in i storyn innan den blir särskilt spännande. ”Nattfåk” och ”Skumtimmen” var betydligt tätare, medan ”Blodläge” handlar mer om relationer och drama runt dessa. Deckare? Mja, Nja.

Mycket bra roman är det i absolut. Läsvärd? Ja, helt klart.

Risk för att Theorinska turistvandringar Öland föreligger. Den litterära turismen har fått ytterligare en författares verk att slå klorna i. 

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.