Birger Baug – Paradis tapt

Skräcken sprider sig bland narkomanerna i Oslo. Missbrukarna dör som flugor av överdoser, men ingen begriper på vilket sätt heroinet är manipulerat med. För visst är det väl varorna som dödar? Och varför dör inte alla som handlar av samma langare?

Samtidigt grunnar polisen på ett skelett de för några år sedan funnit på den obebodda ön nära semesterön Vega, i Norra Norge. Kriminalkommissarie Halvor Heming är visserligen på semester, men det är ett intressant fall.

Kriminalassistenten Kristine slås brutalt ner och hamnar i koma på sjukhuset, och trådarna letar sig fram och tvinnar sig in i heroinhandelns snåriga och hårda värld. Vem är det som leder maktkampen i drogernas Oslo egentligen?

Trots att Halvor och hans kollegor jobbar dag och natt verkar de hela tiden tappa fart och skräcken trappas upp. Ska de hinna få stopp på karusellen?

Baug har skrivit en rafflande kriminalroman om droger, pengar, makt och en fars svek men ändå osvikliga kärlek till sin son. Det är en roman jag inte lade ner förrän efter sista sidan.

Jag kan varmt rekommendera den. Den väcker tankar samtidigt som den är en ”klassisk” thriller.

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.