Beck – De två sista filmerna

Beck-feber

I veckan drabbades vi av tillfällig Beck-feber och såg de två sista filmerna (Säsong 4) med Peter Haber i huvudrollen. I stormens öga kom 2009 och Levande begravd nu i höst. Rent kvalitetsmässigt är Beck-serien mer underhållning än kvalité och att se dem på bio har aldrig varit akutellt. Däremot är det rätt sköntt att götta ner sig i soffan med Beck, en katt och en popcornsskål.

I stormens öga….

….var tam. Definitivt på den nedre halvan av betygsskalan. En gammal flamma till Gunwald är i trubbel och ber om hjälp. Hon är militant miljöaktivist med fina ideal men så blir idealen grumliga och våldet grövre. När hon vill dra sig ur hotar de hennes son. Filmen är mycket en Gunwald Larsson show och här spelar han verkligen superhjälte. På veckans brott i tisdags så fick riktiga poliser lista bästa och sämsta poliser/polisfilmer. Gunwald Larsson låg inte högt på deras lista när det gäller trovärdighet. Underhållsmässig har han ändå sin charm.

Levande Begravd….

…..var mycket bättre! Filmerna har fått en betydligt högre budget än de tidigare filmerna och det märktes i den här filmen. Själva intrigen är i och för sig  föga nyskapande. Någon kidnappar folk, injicerar dem med ett gift som paralyserar dem, och begraver dem levande i kistor. Men stundvis var den riktigt läskig och jag satte händerna för ansiktet både en och två gånger till skillnad vilket jag aldrig gjort i de tidigare filmerna. Dessutom får Martin Beck mer plats i den här filmen. En värdig avslutning på den här seriesviten.

 

Andra Beckfilmer

De filmer vi såg ingår i Haber-serien (26 filmer och 4 säsonger blev det) men man får inte glömma bort att det har gjorts en mängd Beck-filmer med andra skådespelare och regissörer. Den bästa och kanske mest trovärdiga Beck-skådespelaren är Gösta Ekman som gjorde sex filmer mellan 1993 och 1994. Jag gillar speciellt Stockholm Marathon.  Min favorit är dock Mannen på taket från 1976 som rent filmmässigt är överlägsen alla andra Beck-filmer. Den som har växt upp med Haber filmerna kan nog få det svårt med karaktärerna som gestaltas helt annorlunda men mer troget böckerna. Regissör i den filmen var Bo Widerberg och  Carl-Gustaf Lindstedt spelade Martin Beck.

 
Summa summarum

1. Filmerna fyller sitt syfte: Lättare underhållning i soffan.
2. I stormens öga = mycket Gunwald Larsson.
3. Levande begravd var oväntat spännande och blev ett värdigt avslut på denna seriesvit.

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.