Barbarottisviten av Håkan Nesser

Håkan Nessers romaner om Gunnar Barvarotti är eleganta och samtidigt lätta i språket. Håkan är fenomenal på att hantera det svenska språket. Visst är det trevligt med en författare som behärskar sitt modersmål, till skillnad från den annars rätt mediokra samling författare som toppar försäljningssiffrorna i genren svenska deckare?

Alla böckerna om Barbarotti innehåller spänning förstås, och de är faktiskt både roliga och sorgliga samtidigt. Nessers texter är lättlästa och rena från tjafs, dessutom förekommer det titt som tätt ordspråk och metaforer som fastnar i huvudet. Inga gamla uttjatade, utan nya friska och roliga!

Barbarotti är en enkel och trevlig problemlösare. Man kan inte annat än gilla hans person. Ingen opera, inga alkoholproblem, men ändå förekommer hans egna funderingar kring existentiella frågor, medan han och kollegan Eva jagar mördaren och upplösningen närmar sig.

Har du inte redan stiftat bekantskap med Håkan Nesser och Gunnar Barbarotti, är det hög tid!

I Barbarotti-sviten ingår än så länge:

Människa utan hund

En helt annan historia

Berättelse om herr Roos

Jag väntar spänt på del fyra. Det var sagt att det skulle bli fyra delar och det nöjer jag mig med.

Barbarotti är en värdig efterträdare till den gamle Van Veeteren, men nu vill jag absolut få stifta bekantskap med en helt ny karaktär, Håkan! Vad har du att bjuda på?

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.