Årets deckare 2010: Sara

Det gick inte att välja bara en bok som årets deckare 2010 så jag väljer två. Båda är utländska och utgivna tidigare men det är först i år som jag har läst dem.

En röd hjältinnas död av Qui Xiaolong

För mig så presenterades en helt ny värld i den här boken. Jag hade knappt läst någon kinesisk litteratur innan. Boken visar ett Kina (1990-tal) som var mycket fascinerande. Det är ett Kina i förändring med begynnande marknadsekonomi men där man fortfarande blev tilldelad lägenhet och jobb. Hade man jättetur så kunde man kanske få en egen lägenhet (liten1:a…). Mordgåtan är spännande och karaktärerna underbara. Huvudpersonen är kriminalkommissarie Chen Chao som egentligen är poet.

Författaren

Efter massakern vid himmelska fridens torg 1989 flyttade Xialong till USA där han nu är verksam. Han har skrivit ett 10-tal deckare vara tre är översatta till svenska: En röd hjältinnas död, När rött blir svart och De röda råttorna.

Läs en röd hjältinnas död om du vill få en kulturell upplevelse utöver det vanliga. Se recension HÄR!

 

The Nicolas Le Floch Affair av Jean-François Parot

Min andra favoritdeckare i år är en fransk-historisk deckare som utspelar sig på 1700-talet när Ludvig den XVI regerade. Det här är den 4:e eller 5:e romanen i en serie om Nicolas som flyttar från landet till Paris som ung man och gör sig en karriär inom polisväsendet.  I den här boken blir han anklagad för mord på sin älskarinna och får ett hemligt diplomatiskt uppdrag av kungen som för honom till England.

Författaren….

…har vävt in riktiga karaktärer i boken som gör att man vill slå upp en historiebok. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och realistiska (vilket dock inte alltid så fräscht…). Språket är oerhört rikt och levande och jag önskar att jag hade varit där och sett allt ”live”. Böckerna finns inte på svenska men tack och lov i alla fall på engelska. Man kan hitta dem på Amazon.com eller via det engelska förlaget Gallic Books som ger ut fransk litteratur på engelska.

Det här är en bok för den som gillar historiska deckare och inte har något emot att läsa på engelska. Se recension HÄR!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.