Årets deckare 2010: Sara

Det gick inte att välja bara en bok som årets deckare 2010 så jag väljer två. Båda är utländska och utgivna tidigare men det är först i år som jag har läst dem.

En röd hjältinnas död av Qui Xiaolong

För mig så presenterades en helt ny värld i den här boken. Jag hade knappt läst någon kinesisk litteratur innan. Boken visar ett Kina (1990-tal) som var mycket fascinerande. Det är ett Kina i förändring med begynnande marknadsekonomi men där man fortfarande blev tilldelad lägenhet och jobb. Hade man jättetur så kunde man kanske få en egen lägenhet (liten1:a…). Mordgåtan är spännande och karaktärerna underbara. Huvudpersonen är kriminalkommissarie Chen Chao som egentligen är poet.

Författaren

Efter massakern vid himmelska fridens torg 1989 flyttade Xialong till USA där han nu är verksam. Han har skrivit ett 10-tal deckare vara tre är översatta till svenska: En röd hjältinnas död, När rött blir svart och De röda råttorna.

Läs en röd hjältinnas död om du vill få en kulturell upplevelse utöver det vanliga. Se recension HÄR!

 

The Nicolas Le Floch Affair av Jean-François Parot

Min andra favoritdeckare i år är en fransk-historisk deckare som utspelar sig på 1700-talet när Ludvig den XVI regerade. Det här är den 4:e eller 5:e romanen i en serie om Nicolas som flyttar från landet till Paris som ung man och gör sig en karriär inom polisväsendet.  I den här boken blir han anklagad för mord på sin älskarinna och får ett hemligt diplomatiskt uppdrag av kungen som för honom till England.

Författaren….

…har vävt in riktiga karaktärer i boken som gör att man vill slå upp en historiebok. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och realistiska (vilket dock inte alltid så fräscht…). Språket är oerhört rikt och levande och jag önskar att jag hade varit där och sett allt “live”. Böckerna finns inte på svenska men tack och lov i alla fall på engelska. Man kan hitta dem på Amazon.com eller via det engelska förlaget Gallic Books som ger ut fransk litteratur på engelska.

Det här är en bok för den som gillar historiska deckare och inte har något emot att läsa på engelska. Se recension HÄR!

3 Kommentarer

 1. Pingback: Deckarhuset.se » Julklappstips 2010

 2. The Nicolas Le Floch Affair har blivit en av mina favoriter också. Fullständigt underbar!

  Anmäl!

  02 december 2010 11:18

  L. Eriksson

 3. L.Eriksson: Har du läst de andra böckerna?

  Anmäl!

  02 december 2010 12:51