Anders Jallais verklighetsnära trilogi om det kalla kriget i Sverige

Efter att ha läst Mis intervju med Anders Jallai blev jag nyfiken på böckerna och när jag låg hemma med en förkylning passade jag på att ladda ner dem. Att böckerna bygger på författarens egna erfarenheter och forskning gör att det blir extra spännande. Dessutom är samtliga kursiverade avsnitt i böckerna tagna ur autentiska dokument. Men, som författaren är nog med att påpeka, allting i böckerna är inte sant.

Spionen på FRA

Den första boken, Spionen på FRA, handlar om främst om ubåtskränkningar och spioner inom svensk underrättelsetjänst. Huvudpersonen Anton Modin förlorade sin familj i Estonia katastrofen och hoppade då av sitt uppdrag som säkerhetsagent. Nu, 14 år senare, blir han indragen i en jakt på en sovjetisk ubåt som enligt rykten ska ha sänkts av den svenska marinen på 1980-talet. Det är många som försöker stoppa jakten, men Modin har inget mer att förlora. Han är på jakt efter sanningen.

Det är lite Jan Guillou känsla över boken och jag kommer också att tänka på den f.d. sovjetiska spionen Alexander Zalachenko från Stieg Larssons böcker.

Landsförrädaren

Jallais andra roman, Landsförrädaren, fokuserar på Palme mordet, eller statsminister Paul Olofson som han kallas i boken. Alla riktiga personer har fått fiktiva namn, men det är inte svårt att lista ut vem som är vem. Liksom i den första boken är det Anton Modin och hans vapendragare Bergman, Axman och Nuder som är på jakt efter sanningen. Och precis som i första boken är konspirationsteorier i fokus.

Samma dag som jag läser boken ser är rubriken på Aftonbladet ”GW sågar nya Palme-spåret”. Enligt artikeln argumentarar Persson ”att statsministern mördades av en liten sammanslutning av personer inom polisen eller försvaret.” Med all information Jallai har gör att man verkligen undrar vad som är fakta och vad som är fiktion i boken.

Natoagenten

Den tredje och sista delen, Natoagenten, handlar främst om Estonia-katastrofen. Anton Modin är på jakt efter sanningen om varför fartyget sjönk. Han tänker inte låta någon stå i vägen; han tänker hitta sin familj. 

En hel del frågor får svar, men man undrar ju vad sanningen egentligen är…