Tony Hill och Carol Jordan tillbaka!

.
Hämndens skugga

(The Retribution på engelska) är nr 7 i ordningen och kom ut på svenska nu i vår. Val McDermid är en av Skottlands mest kända kriminalförfattare och serien om Tony Hill och Carol Jordan har, som ni säkert vet, blivit en TV-serie – Mord i sinnet (Wire in the blood). TV-serien utvecklades dock i en egen riktning. Val McDermid har även skrivit två andra serier och ett antal fristående böcker.

Tartan Noir

Val McDermid tillhör genren ”Tartan Noir”, från Skottland, som är en mörk, dyster och ofta samhällskritisk genre. Det finns influenser från Dr. Jekyll and Mr Hyde – det vill säga, man visar på det goda och onda i människan, den amerikanska hårdkokta stilen, korruption och även Sjöwall/Wahlöö. Andra författare som räknas till Tartan-Noir genren är bl a Ian Rankin och Denise Mina.

Dynamisk duo

Carol Jordan leder ett specialteam som specialiserar sig på svåra fall, oftast seriemördare. Till hjälp tar de, om ekonomin tillåter, in profileraren Tony Hill som är expert på att förstå hur seriemördare agerar. Carol och Tony är båda svåra människor att komma nära. Tony har svårt för det sociala spelet och i sin roll som tuff yrkeskvinna tar Carol på sig en proffessionell mask på bekostnad av sitt privata jag. Trots deras olikheter har  Carol och Tony något speciellt tillsammans. I den här boken planerar de båda att lämna Bradfield för att bosätta sig i det stora hus Tony ärvde i förra boken.

Seriemördaren från ”Under ingrodda ärr”

I den här bokens rymmer den karismatiske TV-stjärnan och seriemördaren Jacko Vance från fängelset. Efter år av noggrann planering och uppbyggt hämndbegär ligger Tony och Carol högt på hans hämndlista då de var de som satte dit honom….

Inget för den nervsvaga

Val McDermids böcker handlar om seriemördare, groteska mord som beskrivs väldigt detaljerat och alltid är det någon i teamet som råkar illa ut. Jag gillar hennes böcker och TV-serien, men man vill inte läsa flera på raken får då kan det bli lite tjatigt med allt blod.

Böckerna i serien

Det finns idag 7 böcker i serien om Tony och Carol. Den första boken ”The Mermaids singing” blev utsedd till Storbrittaniens bästa kriminalroman 1995. Personligen tycker jag att man kunde ha hittat på bättre titlar på svenska…

.
Sjöjungfrun sjöng sin sång – The Mermaids Singing
Under ingrodda ärr – The Wire in the blood
Den sista frestelsen – The Last Temptation
Andras plåga – The Torments of Others
Med gift i blodet – Beneath the bleeding
I mördarens nät – Fever of the Bone
Hämndens skugga – The Retribution

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.