Amerikansk matskatt!

För ett tag sen recenserade jag Lyndsay Fayes historiska kriminalroman Tiga är guld. Boken utspelar sig i New York under under mitten av 1800-talet. Eftersom jag älskar mat, deckare och att prova nya rätter försökte jag hitta någon maträtt som representerade den tiden.

Ostron, kött och diverse europeiska influenser

I boken är det ett par saker som sticker ut. Ostron var oerhört populärt på den tiden. Det fanns mängder av ostronbarer i New York den här tiden. Huvudkaraktären Timothy Wilde arbetade i en sådan bar innan den brann ner. (Innan bok 1). Timothy bor på övervåningen av ett bageri som ägs av en tysk kvinna. Jag funderade även på olika tyska bakverk som pretzl och liknande men när jag läste mer  hotellet/restaurangen Astor House som figurerar i boken tänkte jag att det vore kul att laga något som kunde ha serverats där.

Astor House

Astor House var ett lyxigt hotell i New York som byggdes 1836. Det låg på den västra sidan och tog upp kvarteret mellan Broadway Vesey Street, Church Street och Barclay Street. New York City Hall låg mittemot.  Det hade 6 våningar med 309 rum med gasljus, badrum och annat som ansågs lyxigt på den tiden. Hotellet blev sakta utkonkurrerat under andra halvan av 1800-talet och revs helt på 1920-talet.

”Astor House är en koloss i rosa granit, lika renskrubbad och ivrig som en societetsdebutant med usel hemgift. Den färdigställdes för 10 år sedan till en kostnad av tre eller fyra likvärdiga Europeiska palats” (Från Tiga är guld)

Hotellet hade också en fin restaurang som var välbesökt av New Yorks societet och politiker.

”Gates stod och såg sig omkring i rummet. En färgad kypare med militärisk hållning marscherade förbi. Utan ansträngning balanserade han en bricka med någonting som doftade som musselsoppa. Det fina med Astor är att om man bor där och vill ha något – vad som helst, dag eller natt – så kan man få det.” (Från Tiga är guld)

Menybank

Efter lite efterforskningar hittade jag en sida där det stod att New Yorks bibliotek har skapat en menybank med recept från olika restauranger i stadens historia. I banken hittade jag några menyer från Astor House som var från 1800-talet. Det var väldigt spännande att se vad som fanns på den tidens menyer. En del saker känns främmande  men förvånansvärt många av mäträtterna känns helt ok.

Tenderloin Steak with Mashed Potatoes

Frågan var vad jag skulle välja för rätt/er. Jag gillar tyvärr inte ostron som var stort på den tiden.. Musselsoppa (Clam Chowder) kändes som ett hett alternativ eftersom det nämns i boken. Lyndsay Faye är ytterst noga med fakta så jag var säker på att en sådan soppa funnits med på menyerna från tiden. Problemet är att det finns så otroligt många recept på musselsoppa men jag kunde inte hitta något recept av soppan som jag kunde vara säker på var från 1800-talet.

 

Till slut så bestämde jag mig för en rätt från en meny från Astor House i början på 1850-talet som jag tyckte lät god. Nötkött med potatismos. Jag gjorde det rätt enkelt för mig. Jag gick till en kötthandlare och beställde köttet över disk  Efter en tids diskussion kom vi gemensamt fram till att Tenderloin-steak är en del av ryggfilén från nötkött. Jag stekte köttet och gjorde potatismos med mycket smör. Sen lade jag till sparris för det hade jag sett på flera av menyerna från Astor House att det var vanligt som sidorätt. Jag hade också sett Marsalasås på en meny men jag orkade inte köpa marsalavin så jag gjorde en rödvinssås istället. Ett glas rött vin i mormors kristallglas passade bra till maten.

 

Tyvärr så verkar den menyn jag utgick från ha försvunnit från banken av någon anledning men här kan ni se en annan meny från Astor House som är från 1954  Det är hyfsat nära i tid. På den menyn finns det flera ätbara rätter. Champagne Jello är något jag kan tänka mig att prova. Vaktel (Quail) likaså men var får man tag på det?

 

Är du sugen på att prova något från menyn nedan? Prova gärna och skicka in en bild och beskrivning om hur det gick till oss!

Rätter från en meny –  Astor House, New York 1954

Oysters On The Shell
Terrapin Soup
Spring Vegetable Soup
Boiled Salmon, Sauce Drawn Butter
Boiled Shad, Steward´s Sauce
Capon Poele, Garnished Montmorecay Style
Saddle of Mutton, Currant Jelly Sauce
Small Boned Quail, On Socle, With Jelly
Bastion of Goose Liver, With Truffles, On Pedestal
Filet of Beef, With Vegetables
Croustade, Garnished with Quails
Breast Of Chicken, With Mushrooms
Cotelettes Of Pigeons, Sauce Mareshale
Sweet Breads, With Lettuce, Cream Sauce
Paté Chaud, Garnished With Reed Birds And Truffles
Boiled Mashed Potatoes
Asparagus
Green Corn
Green Peas
Green Beans
Boiled Potatoes
Spinach
Canvas Back Duck
Grouse
Quails
English Snipe
Gothic Temple Pastry
Nougat of Flowers
Swiss Meringues
Champagne Jelly
Charlotte Russe
Bavarian Cheese
French Cream Cakes
Omelette Soufflée
Rum Jelly
Macaronies
Kisses
Punch Cakes
Almond Cakes
Boston Cream Cakes
Ladies Fingers
Fruit
Coffee
Liqueur
Vanilla Ice Cream

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.