World War Z

World War Z verkar kanske inte vara en film som är så intressant för Deckarhuset läsare. Men den här zombiefilmen är inte som Dawn of the Dead eller 28 dagar senare; den är mer som ett spännande mysterium. Dessutom sänkte de åldersgränsen för att få fler biobesökare, så den saknar blodet som du hittar i tv-serier som The Walking Dead.

Brad Pitt spelar ”detektiven” som reser jorden runt för att försöka lösa mysteriet bakom det världsomfattande zombie-utbrottet. En annan karaktär har en monolog som jag tror Deckarhusets läsare kommer att älska – en virolog jämför Moder Jord med en seriemördare, och som så många andra seriemördare lämnar hon ledtrådar efter sig eftersom hon vill fångas.

Annorlunda än boken

Filmen är väldigt annorlunda än boken men fångar ändå känslan av det storslagna kriget. Zombiehorderna liknar ingenting jag har sett tidigare – och det kommer från någon som vanligtvis inte tycker om ”snabba” datorgenererade zombier, t.ex. de som var med i I Am Legend. I boken är de klassiska, långsamma, lufsande demoner, men filmen har gjort en modern tolkning där de är snabba, obevekliga och de skyr inga medel för att bita dig. Tydligen använde specialeffekts-teamet myror som förebilder för zombiehorderna, och du kan verkligen uppfatta det i vissa av scenerna som utspelar sig i Jerusalem.

Fler filmer?

Den tredje akten skiljer sig betydligt från de inledande scenerna och visar istället hur karaktärerna träffar en liten grupp zombier som är instängda i en byggnad. Det ryktades under inspelningen att den tredje akten inte ens skulle komma med i slutversionen, vilket resulterade i omskrivningar och att andra scener filmades. Men slutversionen är bra, och jag är säker på att det kommer flera efterföljare eftersom mycket av bokens innehåll inte användes.

I sin helhet så håller den här intensiva filmen biobesökarnas intresse från början till slut – utbrottet börjar några minuter in i filmen och tempot hålls uppe ända till slutet. Jag rekommenderar filmen till zombiefans och de som vill se en intelligent och roande film i sommar.

Sverigepremiär

Filmen har premiär i Sverige den 12 juli.

 

Det här inlägget har översatts från engelska.