Vecka 36 och I stället för dig av Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant var en av författarna som medverkade i årets Deckarfestival. Inför detta passade jag på att läsa upp mig på hennes böcker varav Vecka 36 och I stället för dig är de två första. Båda dessa böcker har recenseras tidigare här på Deckarhuset, så klicka på länkarna nedan för en utförligare summering av handlingen.

 

Tidigare på Deckarhuset:

Recension av Vecka 36 och I stället för dig av Emeli B som vann en recensionstävling vi hade.

Saras recension av Vecka 36

 

Min åsikt

Historien i Vecka 36 kretsar kring graviditeter och historien i I stället för dig (som är en fortsättning på Vecka 36) kretsar kring relationer. Med andra ord tillhör inte jag den direkta målgruppen för dessa båda böcker. Men jag är ändå glad att jag läste dem. Dessa böcker är nämligen bland det bästa exemplet på att 1+1 ibland blir mer än 2 som jag har hittat i deckarvärlden. 

Vecka 36 är en ok deckare. Men inte mer än så. Handlingen är enkel och karaktärerna sticker inte ut. Men när vi sedan får träffa på dem igen, 16 år senare i I stället för dig, ja då händer det något. Historien som helhet blir plötsligt väldigt intressant, just för att den inte är särskilt tillkrånglad. Karaktärerna (de fåtal som följer med till bok 2) blir även de intressanta. De kanske inte är världens intressantaste människor, men just det faktum att de inte sticker ut särskilt mycket som personer gör det ännu intressantare att följa dem nu, då de är helt ordinära personligheter som blivit färgade av de extraordinära omständigheter de blivit utsatta för.

Sofie Sarenbrant största styrka är att hon vågar hålla det enkelt – hela vägen ut! 

Kommentering avstängd