Vår första enkät

Många bokbloggare har kört enkäter, t.ex. En annan sida. Det måste ju vi också göra, eller vad säger ni andra? Jag är först ut!

1. Vilken bok läste du senast?
We Were the Mulvaneys av Joyce Carol Oates (ingen deckare, med andra ord.. :) ).

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag vet inte riktigt!

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Ingen aning, men jag skulle tippa på ungefär 50/50.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Nej.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Oj, alla ovanstående, tror jag men framför allt gillar jag att gå runt och hitta böcker i bokhandeln och då spelar allt in: bokens utformning, titel, författare, rekommendationer, och så vidare.

6. När blir en bok för lång?

Det finns inget direkt sidantal för mig tror jag, men en bok blir definitivt för lång när det känns som att det finns massor med onödiga sidor i den (Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson tycker jag är ett utmärkt exempel på detta).

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Jag läser alltid allra helst på engelska.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
The Curious Incident Of the Dog In the Night-Time
av Mark Haddon. Det är länge sedan jag läste den första gången, men det är fortfarande den jag oftast rekommenderar andra.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Det händer, men inte ofta. När det händer brukar det dock ske relativt snabbt, jag har svårt att ge upp en bok som jag kommit längre än halvvägs i. Senast vad det Amberville av Tim Davys  och den gav jag upp efter ca 80 sidor (men jag kanske plockar upp den igen någon dag…).

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Deckare är överrepresenterat så klart. Biografier och memoarer finns det av någon anledning däremot bara ett fåtal av, och based on a true story-böcker fixar jag i princip inte, så det finns det inget alls av (är jag måhända rädd för verkligheten? Inga berättelser om riktiga människor… :) ). Annars är bokhyllan en salig blandning av romaner, chick lit, faktaböcker och klassiker i olika former.

Sååå, vem plockar upp stafettpinnen?

Det gör Mi..

1. Vilken bok läste du senast?
Just nu läser jag C for Corps/Sue Grafton, Sands of time/Barbara Erskine, Berättande journalistik/Sören Larsson och Svåra medarbetarsamtal/Åsa-Mia Fellinger.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Det blir nog en mix av Das Verlies/Andreas Franz och Berättelsen om Herr Roos/H¨åkan Nesser bland andra.. Så hoppas jag att skickas till Norge snart igen, så att jag kan få fatt i Erlend Loes senaste, Muleum på norska, eller Gör vad du vill som den heter på svenska. Jag gillar många författare, men Loe älskar jag!

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Det har jag aldrig funderat över – är den en viktig fråga? Inte för mig,

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Det har hänt en gång, en LäckbergEriksson.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Jag har en laddning som väntar. Den består av verk som givits mig, chefens ”order”, böcker köpta under mina resor och framför allt den trave som butikschefen på min Bokiabutik trave samlat ihop åt mig under senaste kvartalet eftersom jag inte har tid att scouta själv. Hon vet vad hon ska ge mig och träffar  till 97% helt rätt.

6. När blir en bok för lång?
När författaren spär ut romanen för att nå det rekommenderade antalet sidor. Och när språket är så dåligt att jag hakar upp mig flera gång på varje sida.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser så långt jag kan på originalspråk. Det funkar på norska, danska, engelska, tyska. Där tar det liksom stopp. Jag har försökt franska, italienska och spanska men jag missar lite för mycket för att det ska vara någon vits.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Nu tror jag aldrig att jag rekommenderat två olika personer samma böcker, eftersom mina vänner är så olika, men av de mer generella så blir det väl Den trettonde historien av Diane Setterfield och Infiltratören av Lasse Wierup.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Predikanten av LäckbergEricsson. Jag gav upp pga det fattiga eländiga språket efter 50 sidor. Jag har försökt igen och igen. Samma bok och till och med ett par av efterföljaren. Ingen av dem har jag orkat igenom. Ploterna är ok men jobba på ditt ordförråd och grammatiken! Upprepning må vara lärdomens moder, men det finns synonymordböcker som kan hjälpa till när man inte hittar något själv. Sorry kära författarinna, men innan någon av mina ”betrodda” vänner eller bokhandlare säger att det skett en mirakulös förbättring, blir det inga fler försök.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Deckare, historiska romaner, facklitteratur inom företagsekonomi och ledarskap finns i någorlunda lika delar. Det som inte finns alls är kändismemoarer.

Här kommer mina svar på enkäten Kim startade…

1. Vilken bok läste du senast?
Räknas ljudböcker? I så fall var det Luftslottet som sprängdes. Om ljudböcker inte räknas var det ett utdrag från Tommy Sandströms kommande bok Det manliga odjuret, en bok som är baserad på en sann historia och handlar om en kvinnas rättsliga övergrepp mot en man (och hur det svenska rättsystemet gjort detta möjligt)

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Läser just nu En plats i solen av Liza Marklund.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Aldrig tittat efter. Frågan känns väldigt konstig.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Ja det händer ofta. Mest för att jag gillar att försöka gissa hur det hela kommer att sluta, då underlättar det att veta hur många sidor författaren har kvar att knyta samman allt.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Alla ovanstående.

6. När blir en bok för lång?
En bok som är dålig är alltid för lång.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
-Svaret på denna fråga är uppdaterat och förtydligat-

Jag tycker frågan känns lite skrytigt ställd. Det känns som den endast är ute efter hur bra engelska man själv anser sig ha. Om man googlar lite på den här frågan är det ganska uppenbart att många ser lite status i att läsa på engelska.

Så mitt oskrytiga svar blir… Jag kan läsa böcker på engelska, men undviker att göra det när andra ser på *skratt*

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Det var faktiskt ingen deckare utan Jonathan Strange & Mr. Norrell av Susanna Clarke.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Jag ger alltid upp om jag tycker en bok är riktigt dålig.  Senast var det Amberville av Tim Davys , kommer faktiskt inte ihåg hur långt jag kom med den.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
När det kommer till skönlitteratur läser jag endast deckare, fantasy/sci-fi och skräck.