Vägen till författare del 1

Det finns många vägar man kan ta för den som vill bli författare. Under våren och sommaren kommer vi på Deckarhuset att prata med människor som idag helt eller delvis lever på att skriva. Vi kommer självklart göra vårt bästa för att lura ur dem alla hemligheter för att lyckas 😉

Först ut blir en författare som kallar sig för en ”skrivarfabrik”

.

Hej ”Skrivarfabriken”! Kul att du ville dela med dig av dina erfarenheter. Först och främst måste vi dock fråga varför du kallar dig själv för en fabrik!?

Det är en lång historia. Jag har aldrig velat bli författare, men jag har alltid vetat att jag vill jobba med något kreativt. Mer eller mindre av en slump fick jag i väldigt unga år ett jobb som reporter för en filmtidning. Detta ledde i sin tur till frilansjobb på en del andra magasin och tidningar. Efter ett par år ville jag prova på att skriva något längre och innan jag visste ordet av hade jag knåpat ihop en bok. Hela skrivarprocessen för boken var väldigt lik en fabrik med ett löpande band.

.

Du vill vara anonym, varför då? Skäms du för det du skriver?

Nej, jag är självklart stolt över att jag lyckas skriva flera ”hela böcker” (är det något jag har märkt är det att väldigt många människor någon gång under sina liv börjar skriva på en bok, men att det är väldigt få som verkligen skriver klart den). Jag har dock aldrig sett på mina böcker som mina ”små barn”. För mig är skrivandet ett jobb.

Samtidigt är jag en väldigt privat person. Jag känner inget sug efter att se mitt namn utskrivet med stora bokstäver på ett bokomslag. Att skriva under pseudonym ger mig dessutom en enorm frihet! Jag kan byta gener friskt utan att bli bedömd på förhand.

.

Går det att leva på att vara en skrivarfabrik?

Ja det kan man, du lär dock aldrig leva något lyxliv och du måste vara beredd på att jobba mycket och då pratar jag inte bara om skrivandet.

Om du lyckas klämma ur dig tre böcker per år (och få dessa publicerade) kan du leva enbart på att skriva även om dina böcker aldrig blir några bästsäljare.

Själv skulle jag aldrig kunna göra detta, om jag skrev tre böcker på ett år skulle minst en av dessa vara rent skräp och ytterligare en vara rejält dålig.

Väldigt mycket av min tid går istället åt till annat än skrivandet som t ex att sälja mina historier till bokförlag/medieföretag runt om i världen.

.

Hur går du tillväga för att sälja dina böcker till andra länder?

Här finns nog inget rätt och fel, det hjälper dock att ha lite bilförsäljarblod i ådrorna. Själv googlar jag fram intressanta företag och tar sedan kontakt med representanter för dessa. Sedan är det som att sälja vilken produkt som helst. Med tiden lär man sig dock en hel del viktiga små detaljer. En sak jag lärde mig ganska snabbt är t ex att USA är en väldigt svår marknad. Där är de flesta bokförlagen livrädda att prata direkt med en författare av juridiskas skäl, de vill att man går igenom en agent.

En annan sak jag lärt mig genom åren är att det är mycket lättare att sälja en historia om man är villig att ändra lite på den för att bättre passa in. Om du dessutom är villig att sälja din historia till andra medium än böcker så blir det ännu lättare (jag har en kompis som idag endast skriver historier till dataspel och han lever gott på det)

.

Om du bara fick ge ett råd till någon som vill leva på sitt skrivande, vad skulle det vara?

Skriv! För att leva på skrivande måste man skriva mycket! Och du måste skriva klart det du börjar på!