Tre sekunder av Roslund & Hellström

Årets deckare

”Tre sekunder” är definitivt en av de bästa böcker jag har läst på länge! Jag är inte ensam om att tycka att boken var bra; Svenska Deckarakademin utsåg boken till årets deckare 2009. Jag hade inte läst någon bok av Roslund & Hellström innan men det är inget som stör trots att ”Tre sekunder” är den femte deckaren om kriminalkommissarie Ewert Grens. Jag ser med spänning fram emot att se filmen när den kommer ut.

Handling

Huvudpersonen Piet Hoffman (kodnamn Paula) är f.d. kriminell men jobbar numera som infiltratör för polisen. Hans fru och söner vet inget om hans dubbelliv, men han tvingas berätta det för sin fru då han får i uppdrag av polska maffian att ta över knarkhandeln på ett av Sveriges största fängelser. Skulle något gå fel tvivlar han på att polisen faktiskt kommer att fixa ut honom som de lovat, och han har ingen lust att uppleva de tre sekunder det tar att dö och därför gör han upp en egen plan för säkerhets skull.

Verklighet?

I slutet av boken beskriver författarna vad som är fakta och vad som är fiktion och det är väldigt intressant att polisen faktiskt använder sig av kriminella infiltratörer i verkligheten. Det bidrar ännu mer till känslan att det faktiskt hade kunnat gå till som det beskrivs i boken.

Tidigare på Deckarhuset

Mis recension av Tre sekunder…

Intervju med Roslund & Hellström…