Tintin håller fortfarande måttet!

Läste en artikel om Tintin på DN.se som verkligen fick mig att ta en ”stroll down memory lane”… självklart letade jag snabbt fram ett par gamla, snudd på söndertummade, böcker som jag sparat sedan jag var runt 7-8års åldern. Det som slog mig var hur pass bra Tintin fortfarande håller måttet! Visserligen finns det delar av vissa av historierna om vår belgiske hjälte som idag kanske inte känns helt rätt (som det här tex) Men detta gäller nästan alla äldre verk (de tidiga Kitty böckerna har ibland en människosyn som inte platsar i dagens samhälle… Sedan kan man kanske undra om Pippi skulle få ha haft en pappa som var negerkung om böckerna hade skrivits idag?) 

På det stora hela är dock Tintinböckerna än idag bland det bästa i gengren. Jag tror att hemligheten ligger i det faktum att, även då böckerna riktar sig till barn och ungdomar, så underskattar de aldrig sin publik. Istället levererar de en kompakt historia som aldrig snålar med krutet!