The Monogram Murders (Poirot) av Sophie Hannah

Tydligen har Agatha Christies släktingar gett tillstånd till Sophie Hannah att skriva en ny Poirot historia. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka om det. Efter mycket övervägande lutar jag nog åt att vara ”försiktigt positiv” inställd till det hela, så länge det görs snyggt och med respekt för både karaktärerna och Christies författarskap.

Första boken… för jag antar att det kommer att komma fler?

The Monogram Murares innehåller alla ingredienser för ett klassikt Poirot mysterium. Det börjar med ett mord där offret hittas med en manschettknapp med ett monogram ingraverat inne i munnen. Poirot blir av en slump indragen i det hela och lösningen på mysteriet hittas efter en lång utredning med flera red herrings längs vägen.

Uppbyggnaden av historien känns dock enligt mig inte som en traditionell Christie roman, den känns istället mer som en modern deckare. Är det bra eller dåligt? Det vet jag faktiskt inte. När det kommer till Poirot är jag väldigt färgad av tv-serien med David Suchet i huvudrollen. Jag har sett vartenda avsnitt och för mig ÄR David Suchet Poirot. Tv-serien skiljer sig dock väldigt mycket från böckerna på sina ställen, därför har jag ibland svårt att hålla isär originalböckernas Poirot från tv-seriens när jag jämför med den nya boken.

Sammanfattning

Jag måste säga att jag tycker Hannah har lyckats ganska bra med det mesta. Stilen känns som en uppdaterad Christie och Poirot är porträtterad som han borde vara. Handlingen hamnar dock inte på min topplista över Poirot mysterium även om den inte hamnar på botten heller. 

Klart läsvärd!

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.