Strömkarlen – en svensk 1800-tals mordgåta

 

Strömkarlen är nr två i en serie om Kyrkoherden Simon Eldfeldt och hans systerson Ivar Jönsson.  Bok nr 1 heter Böljelek. Tiden är andra halvan av 1800-talet och staden händelserna utspelar sig i är Karlshamn. Författare till boken är paret Limme & Palmqvist som båda arbetar som gymnasielärare i Ystad.  Vill man veta mer om dem kan man läsa en intervju vi gjorde med dem förra året. Böckerna går att läsa fristående men försök att läsa dem i ordning.

Handling

En dag hittar man en kvinna drunknad, vilket kanske inte är så ovanligt men när ännu en kvinna drunknar så börjar ryktet gå. Är det Näcken (även kallad Strömkarlen) som är i farten? Eldfeldt och Jönsson tar sig an fallet som naturligtvis har naturliga förklaringar.
Mördaren har sina skäl till morden och viss sympati väcks genom tillbakablickar.

Det jag har svårt för är en bihandling om en bankdirektör som i ren svartsjuka mördar en rival. Jag hade hellre önskat att de hade koncentrerat sig på huvudhistorien. Det var för övrigt samma sak i förra boken med en sidohistoria.

Karaktärerna

Jag gillar Eldfeldt och Jönsson. Eldfeldt är en föregångare till de dystra poliskommissarierna i modern tid. Författarna har tagit sig tid för Eldfeldts tankeverksamhet även om det är tacksamt med en “tvivlande” präst.  Jönsson är en rastlös själ med ett gott hjärta som känner sig låst i konventioner (han “måste” gifta sig).

Behållningen…

…med den här boken är de historiska skildringarna. Paret har lagt ned mycket tid på den historiska aspekten som jag tycker de har lyckats bra med. Dialogen är kanske lite styltig men jag kan föreställa mig att det kanske var lite styltigare på den tiden?

Sammanfattning

Huvudkaraktärerna är sköna (och tidsenliga! det gillar jag) och historieskildringen är välgjord. Mordgåtan får godkänt men jag hade kunnat vara utan sidohandlingen.

Jag skulle kunna tänka mig att en filmatisering i TV-serieformat hade kunnat fungera bra.

Kommentering avstängd