Statsrådet och döden av Bo Balderson

Bo Balderson skrev elva deckare mellan 1968 och 1990, Statsrådet och döden var den första. Om det nu kan ha undgått någon så är Bo Balderson en pseudonym. Bo Baldersons verkliga identitet (eller identiteter?) är fortfarande ett mysterium.

 

Mystiken kring Bo Balderson är dessvärre det enda riktigt intressanta med Statsrådet och döden. Boken har inte åldrats väl…

 

Karaktärsgalleriet är ganska litet och påminner mig om en typisk Agatha Christie deckare – fast försvenskat. Vi har till exempel ett statsråd, en landshövding och en överläkare istället för Majorer, Lords och Ladies…

 

Handlingen är en klassisk Vem-gjorde-det? och författaren har kryddat friskt med både ledtrådar och red herrings. Det märks direkt att vi ska försöka gissa vem mördaren är och då helst gissa fel så att vi får en överraskning när vi kommer till slutet.

 

Hela boken är dock skriven på ett väldigt ”humoristiskt” sätt som gränsar till att vara barnsligt. Det funkar inte riktigt för mig. Särskilt när jag troligtvis inte förstår mycket av den politiska satiren som florerar genom hela handlingen, boken är trots allt skriven tio år innan jag föddes.

 

Om du själv har läst Statsrådet och döden och gillat den så ge mig gärna din åsikt! Av mig får boken dock bara betyget ”knappt läsvärd”.

 

Kommentering avstängd