Se7en och David Fincher

 

Jag är säker på att många svenskar och filmälskare blev upprörda när Hollywood meddelade att de skulle göra en ny version av Män som hatar kvinnor. Den svenska versionen fick bra kritik och gjorde succé när den visades i USA (på ett begränsat antal biografer). Noomi Rapaces skildring av Lisbeth Salander var så bra att den satte henne på den internationella filmkartan, och hon har en roll i den kommande Sherlock Holmes filmen. När Stieg Larssons trilogi blev en enorm succé världen runt var det därför nästan ofrånkomligt att USA skulle göra sin egen version. Med tanke på detta, borde vi vara glada att det är David Fincher som ska regissera filmen.

Se7en

David Finchers långfilmsdebut som regissör var floppen Alien 3, men han fick sitt genombrott med den efterföljande filmen Se7en. Varje scen är lysande. Dessutom stiger spänningen genom hela filmen när poliserna Mills (Brad Pitt) och Somerset (Morgan Freeman) upptäcker varje ny brottsplats, undersöker ledtrådarna och kommer närmare en lösning. Varje gång de upptäcker ett nytt offer är den namnlösa staden de befinner sig i ständigt regnig, mörk och deprimerande (detta har kopierats i den amerikanska TV serien The Killing, som är baserad på den danska serien Brottet). Som vanligt får Fincher skådespelarna, i det här fallet Brad Pitt, Morgan Freeman och Gwyneth Paltrow, att göra sitt allra bästa. Skådespelaren som spelade mördaren, en av Hollywoods bästa, var inte med på filmplanscherna och gjorde heller ingen marknadsföring före filmen så det skulle bli en överraskning för publiken, åtminstone för dem som såg filmen under premiärhelgen. Jag fortsätter i samma anda och uppmanar de av er som inte har sett filmen att inte ta reda på vem det är, utan istället se filmen och få reda på det på så vis.

Hedersplats i deckargenren

Av alla amerikanska filmer tycker jag att Se7en förtjänar en hedersplats i deckargenren. Jag tror också att om någon kan lyckas göra en bra amerikansk version av Män som hatar kvinnor så är det David Fincher. Han vann ingen Oscar för The Social Network, så jag tror han var väldigt motiverad att återvända till deckargenren för att skapa en förbluffande film.

Jag rekommenderar dessutom alla deckarfans att se filmen Zodiac om ni inte redan har gjort det. Den är inte lika bra som Se7en, men det är bra film av Fincher som handlar om en seriemördare.

För Stieg Larsson filmen jobbar Fincher åter igen med kompositören Trent Reznor från Nine Inch Nails. The Social Network var första gången Reznor officiellt gjorde filmmusik, men han låg även bakom musiken i den läskiga inledningen i Se7en (en remix av hans hit Closer). Så jag kommer inte döma den nya versionen av Män som hatar kvinnor förrän jag har sett den på bio, men jag är säker på att den är i goda händer.

Den här recensionen är översatt av Linda. Recensionen går även att läsa på engelska på TheCrimeHouse.

John W. Arterberry