Viveca Stens Sandhamnsdeckare

Jag gjorde misstaget att läsa Viveca Stens deckare i fel ordning och började med den tredje boken I grunden utan skuld. Nu har jag betat av I de lugnaste vatten och I den innersta kretsen. Samtliga böcker ingår i deckarserien som till huvudsak utspelar sig på Sandhamn i Stockholms skärgård. Kriminalinspektör Thomas i huvudrollen och hans barndomskompis juristen Nora med familj spelar också en central roll.

I debutboken I de lugnaste vatten har en död man flutit iland mitt i turistsäsongen och först tänker polisen avskriva fallet som en olycka men när mannens släkting hittas mördad kort därefter står det klart att det är en mördare i farten.

I den andra boken I den innersta kretsen mördas vice ordföranden i Kungliga Svenska Segelsällskapet då startskottet till Gotland Runt avfyras. När ytterligare en av sällskapets styrelsemedlemmar mördas sprider sig paniken. Kommer polisen hinna fånga mördaren innan fler offer skördas?

Det tråkiga med att börja i fel ordning var att jag visste hur vissa personliga relationer kommer att utvecklas och dessutom har författarens språk och intriger utvecklats efter varje bok så kändes det som att ta ett steg bakåt kvalitetsmässigt. Nu är det ju inte Viveca Stens fel att jag började i fel ände och som sagt böckerna blir bättre och bättre.