Polis av Jo Nesbø

Jag vet att det säkert inte bara var jag som läste ut förra boken om den ärrade polisen Harry Hole och lämnades med en tom känsla och en klump i halsen. Jag vill inte förstöra eventuell läsupplevelse för er så om ni inte har läst Gengångare så är det nog bäst att ni hoppar över några rader nu.

Spoiler alert!

Ni som läst Gengångare vet att den slutar med att Harry blir skjuten och som läsare så lämnas man med intrycket att han lämnas för att dö. Något som givetvis var hjärtekrossande- har man läst flera böcker om en speciell karaktär så fäster man sig vid dem, eller snarare: jag fäster mig vid dem- de blir som vänner vars liv jag får ta del av, glutta på deras tankar och djupaste känslor. Så när de dör så förlorar jag en vän. Men det kanske bara jag som fäster mig vid fiktiva karaktärer. Hursomhelst så var jag rädd att det inte skulle komma fler böcker om den speciella polisen. Men tji fick jag (tack och lov)

Handlingen

En polis hittas mördad på ett sätt som påminner om ett mord som skedde på samma plats, på samma datum flera år tidigare och det märkliga är att den mördade polisen var den som utredde mordet: ett mord som inte blev uppklarat. Sen mördas en polis till: en brottsplats imiteras in i minsta detalj ur ett fall som samma polis en gång utrett, och sen mördas ytterligare en polis. Oslos poliskår står under mer press än vanligt och en grupp sätts samman för att försöka lösa det. Men en stol står tom.

Samtidigt som morden inträffar så finns en skjuten man, i djup koma, på Oslos sjukhus. EN man som tros ha information om korruptionen i polishusets ledning. Mannen hålls isolerad och ingen får komma honom nära….

Mina egna tankar

Jag mer eller mindre kastade mig över Polis när jag fick hem den eftersom jag ville veta vad som hänt. Hur hade det gått för Harry? Hade han överlevt eller vad hade hänt? Jag vill inte avslöja för mycket om detta eftersom det förstör lite av läsupplevelsen för er men jag kan säga att jag blev inte besviken. Själva handlingen, om vi åtsidosätter det här med Harry, är spännande och det är faktiskt svårt att lista ut vad som ska hända. Som vanligt så är handlingen hård och nattsvart, Nesbøs vanliga stil. Dessutom så ska jag tillägga att jag inte blev besviken på slutet den här gången!

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.