Pojke försvunnen av Anna Jansson

Det här är faktiskt den första boken av Anna Jansson som jag har läst. Jag tror jag har sett någon av de filmatiserade versionerna av böckerna om polisen Maria Wern (spelas av Eva Röse), som gått på tv4. Just serien gjorde inte så mycket intryck dock, inte för att den var dålig utan snarare för att den kändes som den där typiska, svenska polisserien. Jag har börjat få svårt att hålla isär dem faktiskt.

Handlingen

Som vanligt så utspelar sig handlingen på Gotland och den här gången handlar det om en försvunnen pojke- som titeln antyder. Under ett midsommarfirande så avviker den 9-åriga Andreas från festen där hans mamma och syster befinner sig. Andreas är en ovanlig pojke som gärna leker själv även om han gärna vill umgås med de äldre killarna. Kanske beror det på att hans äldre bror dog för några år sedan, eller kanske beror det på att hans mor jämnt och ständigt kör honom till vårdcentralen och är orolig för minsta lilla blåmärke. Andreas vandrar iväg från festen och råkar se något han inte borde. Och sen är han som uppslukad av jorden…

Maria Wern får uppdraget att söka rätt på pojken. Ungefär samtidigt försvinner en pojke som kommer från en utvisningshotad familj och sökandet intensifieras. Är det samma person som ligger bakom bägge försvinnandena? Eller har Andreas mor något med det hela att göra?

Mina tankar

Det här var som sagt min första Wern-bok och den var helt ok. Den sticker inte ut men den är absolut inte dålig på något sätt. Miljöerna och karaktärerna är levande trots att det blir lite virrigt med alla sidospår. Men samtidigt så är det ett litet samhälle och då blir det väl lätt att alla verkar känna alla. Just Pojke försvunnen kom ut 2007 och är väl ungefär i mitten av serien av böcker om just Maria Wern. Såvitt jag kan se så är Anna Jansson en mycket flitig författare eftersom hon har gett ut en bok om året sedan 2000. Jag kommer säkert att läsa fler böcker, eller möjligtvis se någon av de filmatiserade versionerna.

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.