Parisisk mordgåta i 1800-tals miljö

Döden i Montmarte

Det är svårt att berätta handlingen i den här boken. En ung kvinna hittas mördad med vanställt ansikte. Senare hittar man en man i en vintunna och en man på ett zoo blir attackerad. Allt kretsar kring stadsdelen Montmarte och Moulin Rogue . Att Victor blir inblandad beror på att den unga kvinnan som blev mördad har en koppling till Victors kollega Kenji. Boken släpps imorgon!

Karaktärer

Victor :
Delar en bokhandel och lägenhet med japanen Kenji. Han har en fallenhet för att lösa mysterier och fall

Kenji
Delar bokhandel och lägenhet med Victor och hade en affär med Victors fru innan hon dog. Han bär också på en stor hemlighet som avslöjas i den här boken.

Joseph:
är en ung man som arbetar i bokhandlen. Han älskar kriminalgåtor och slukar allt som har med mord att göra. Han assisterar mer än gärna Victor med olika fall. Han bor tillsammans med sin mamma som säljer frukt.

Katja:
Är Victors ryska flickvän och arbetar som konstnär. Visserligen betalar Victor för hennes ateljé/lägenhet men hon är en mycket självständig kvinna vilket ibland gör Victor galen.

Stämning före handling

Jag är inte imponerad över handlingen. Den kunde man ha skruvat till rejält.  Däremot är jag imponerad av stämningen som börjar redan med det vackra bokomslaget.

Boken är skriven på ett visuellt sätt som får mig att se alla glädjeflicker i Montmarte, och djuren på zoo klart och tydligt framför mig och jag önskar nästan att jag hade fötts på 1800-talet. Till och med mordet! är visuellt tilltalande (hur nu mord kan vara tilltalande) där hon ligger på en gata klädd i rött.

Karaktärerna är sköna och jag är extra förtjust i Joseph  men man skulle behöva arbeta lite med relationerna. Jag tror jag i recensionerna av de tidigare böckerna påpekade att relationen mellan Victor och Katja känns lite väl ”modern”. 

Hade handlingen varit lika bra som stämningen hade den här fått absoluta toppbetyg. Nu får den ett medelmåttigt betyg.

Claude Izner

Är en pseudonym för de två franska systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre. Det här är deras tredje bok om bokhandlaren Victor Legris. Att de gjorde honom till en bokhandlare är kanske inte så konstigt eftersom systrarna själva är bokhandlare i Paris. Böckerna är fristående men eftersom karaktärerna utvecklas under seriens gång är det bäst att läsa dem i följd.

Tidigare recensioner av serien

Bok nr 1 –  Mordet I Eiffeltornet

Bok nr 2 –  Mysteriet på Père-Lachaise

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.