Om stenar kunde tala

 

Mord i juletid

Då en afrikansk gatuförsäljare och tillika illegal invandrare blir mördad mitt under julruschen i Venedig hamnar fallet på Guido Brunettis bord. Han upprörs över hur illa behandlade dessa vu cumprà (som tydligen är ett väldigt nedlåtande ord) blir av samhället. Det är någonting lurt med fallet och Brunetti blir beordrad att lägga ned utredningen. Självklart tänker han inte åtlyda order när stanken av korruption osar från Venedigs kanaler. Istället arbetar han vidare i tysthet tillsammans med sina trogna vapendragare.

Antirasism

Boken har ett tydligt antirasistiskt tema, ett tungt ämne som författaren förlorat sig i, på bekostnad av berättelsen. En stor pekpinne riktas mot det italienska samhället i stort och rättssamhället i synnerhet. Historien kring själva brottet är tyvärr rätt sömnig. Normalt gillar jag stämningen i Leons böcker, men den här gången har hon inte lyckats. Det kan i och för sig bero på att det är svårt att komma i stämning med en julbok då man sitter i gassande sommarsol och läser, men jag lutar åt att det bara är en dålig bok.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Okategoriserade och märkt , , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare