Och resan går vidare till Yokohama

Deckare – en stor sak i Japan

 

Personligen kände jag bara till en enda deckarförfattare från Japan, Natsuo Kirino. Dock har jag nu när jag påtat i den japanska kriminaljorden hittat en fantastisk mångfald! Så många nya bekantskaper att göra, så lite tid…

Natsuo Kirino lever i Tokyo. Hon är jurist i botten men arbetat med inom tidningsvärlden i närmare 30 år innan hon tog upp skrivandet på allvar.

Hon var den första japanska författare som blivit nominerad till Edgar Allan Poe Award från Mystery Writers of America i kategorin bästa roman för boken Fri.

 

Fri handlar om fyra kvinnor i Tokyo. De jobbar alla nattskift på en fabrik där de drömmer sig bort och längtar efter ett annat liv än det elände de lever i idag.

 

En av kvinnorna får nog en dag, och stryper sin otrogne man och lättar sitt hjärta tillen av kollegorna. Masako, som kollegan heter, gå med på att hjälpa sin vän, och ber i sin tur de andra medarbetarna om hjälp att göra sig av med kroppen. Kvinnorna hjälps åt att stycka kroppen. Polisen börjar nosa runt, och en ockrare upptäcker deras hemlighet.

Boken är en orgie i elände, skuldkänslor, svek och hämnd samtidigt som den är så oeuropeisk /oamerikansk som den kan bli.

 

Har du inte tidigare gjort bekantskap med Kirino, har du ett spännande och trevlig möte framför dig!

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.