Nattens väktare av Benjamin Laustiola

Det är alltid roligt när man får hem böcker av författare som man aldrig hört talas om förut och som dessutom utspelar sig i ett land som man inte läst om förut. Alltså i en deckare. Nattens väktare är den första finska kriminalromanen jag har läst och den är skriven på svenska och inte översatt från finska vilket kan vara bra att ha i åtanke. Jag trodde först det stod fel på olika och att korrläsaren hade glömt glasögonen någonstans innan jag fattade att det var finlandssvenska uttryck.

Handlingen

Taxichauffören Barry möter polisen Maria så uppstår kärlek vid första ögonkastet. Samtidigt, i en helt annan del av världen, flyr Thomas N’Kono från det krigshärjade Rwanda. N’Kono har ett mycket obehagligt förflutet som en extremist i en militant rörelse och fler hundratals människors liv på sitt samvete. På något sätt ordnar ödet, genom en massa olika svängar att N’Konos kommer till Helsingfors och blir bekant med Barry.

Barry börjar spela poker på svartklubben N’Konos chef, sir Embabwa, men tyvärr är han inte den skickligaste av spelare och snart är han skyldig Huset en stor summa pengar. Samtidigt mördas en av de prostituerade kvinnorna som sir Embabwas ”äger” och Barrys, numera fru, Maria börjar utreda mordet.

Mina tankar

Handlingen är bra och spännande och det går snabbt att läsa ur den. Men den är lite ojämn. Vissa handlingar och scener blir lite dumma och klumpiga på ett sätt, men samtidigt så kan ju hävda att det blir lite mera realistiskt eftersom alla inte är perfekta. Den är absolut inte dålig men den är inte heller det bästa jag läst.

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade och märkt , av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.