Nästan ett Lynley-mysterium…

What Came Before He Shot Her – Elizabeth George

Jag måste erkänna att jag älskar Elizabeth Georges böcker om Havers och Lynley. De är klassiska engelska deckare, ibland nästan lite väl klassiska – man kan nästan känna att hon är amerikanska och enormt fascinerad av det här med adelstitlar och allt typiskt ”engelskt” men jag tycker ändå det går an eftersom böckerna är så enormt bra!

What Came Before He Shot Her skiljer sig en aning från de tidigare böckerna, då Havers och Lynley inte direkt är med i boken. Istället är historien en sorts bakgrundshistoria till förra boken, With No One as Witness (som är en klassisk Havers/Lynley-historia) och detta störde mig enormt i början. När jag insåg att varken Thomas eller Barbara skulle dyka upp fick dock historien nytt värde för mig. What Came Before He Shot Her är kanske mer en roman än en regelrätt deckare (till skillnad från de andra böckerna i serien) och handlar om (som titeln hintar åt…) vad som ledde en ung man till att skjuta en annan människa.

Boken kan helt klart läsas fristående från Georges tidigare böcker, men har man tänkt läsa de andra skulle jag läsa dem i kronologisk ordning då storyn ändå är sammanflätad med de andra böckerna. Om du väljer att inte läsa dem kronologiskt (en del bryr sig ju inte lika mycket om karaktärernas livsöden som jag, har jag förstått..) vill jag höja ett varningens finger: Börja inte med A Place of Hiding. Av någon anledning suger den stortid, vet inte alls varför det kom ett sådant bottennapp mitt i en annars så stark serie…

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Jessica. Bokmärk permalänken.

Om Jessica

Namn: Jessica

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 29

Om mig: Pluggar, jobbar och bor i Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Bara en? Får nog bli Elizabeth George i så fall.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Engelska deckare.