När verkligheten överträffar dikten…

Ett problem jag ibland upplever när jag läser en svensk deckare (som utspelar sig i Sverige) är att jag ibland inte lyckas bli övertygad om att handlingen i boken skulle kunna hända på riktigt.

Detta blir tydligast när författaren bygger stora delar av sin deckargåta på korruption inom polis/rättsväsendet/politiken. Det är inte så att jag inte tror att det kan förekomma korruption/missbruk av makt i Sverige, men det ska till mycket för att historien ska bli trovärdig i mina ögon…

Till saken hör att jag verkligen älskar intriger av detta slag! Som tur är har jag lättare att smälta denna typ av deckare om den tex utspelar sig i USA eller UK.

Denna länk fick mig dock att sätta kaffet i halsen. Riktigt, riktigt, riktigt otäckt! Det kanske är dags för mig att omvärdera ”trovärdigheten” på vissa svenska deckare…

(OBS! Jag vet självfallet inte om detta är sant eller inte. Det vore dock spännande om det utreddes!)

Update 22:24 Nu har även DN.se skrivit om det…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.