Monstret i Florens

I veckan släppte förlaget Reverb Douglas Preston och Mario Spezis bok Monstret i Florens. Den handlar om den seriemördare som härjade bland Florens kullar på 70 och 80-talet. Mördaren dödade par som älskade i sina bilar på landsbygden. Thomas Harriss som har skrivit När lammen tystnar och Hannibal sägs ha tagit en hel del influenser från denna mördare. Ridley Scotts filmatisering av Hannibal utspelar sig också till viss del i Florens.

Preston berättar hur han i början på 2000-talet flyttade till Italien för att skriva en roman och där träffade reporten Mario Spezi som berättade om Monstret i Florens. Preston blir så intresserad av hans berättelse att han dras med i jakten på att hitta den verkliga mördaren.

Den historia Spezi berättar för Preston handlar inte bara om en grym seriemördare som mördar 16 personer utan om hur människor i den italienska polisen, åklagarmyndighet, stat missköter utredningen och använder utredningen för att gynna sina egna karriärer. Det är hårresande att läsa om hur bevis planteras eller ”glöms bort”, hur människor blir oskyldigt anklagade på suspekta grunder (och förstör deras liv) och vilka vilda teorier man hittar på. En av dessa teorier presenteras i en artikel i  Aftonbladet från 2004 (Se här!)  

Spezi och Preston är öppet kritiska till hur utredningen sköts och har en egen teori om vem som är mördaren. Det uppskattas inte…. åklagaren har sin bestämda uppfattning om vem som är skyldig….Strax innan de ska släppa sin bok anklagas Preston för en form av mened och rekommenderas att lämna landet för att aldrig återvända. Spezi anklagas också  och hamnar i fängelse!

Det som är mest skrämmande är att utredningen fortsätter. ”Nya” vittnen och misstänkta kommer med all sannolikhet dyka upp så länge det finns folk som kan göra karriär på att hitta mördaren.. eller snarare en ”lämplig” mördare.

Det här är en bok för den som gillar att läsa om seriemördare, kriminalfakta,  böcker som baseras på verkliga händelser, konspirationsteorier och rättegångar. Det är ingen munter läsning… men jag kunde inte sluta läsa.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.