Mi och Väzzz…

Jag hade med mig min polare Väzzz på bokrean idag. Det var inte lätt det…Jag gillar att vända och läsa baksidor, tumma, lägga tillbaka, ta upp igen, tumma lite till. Ja – ni förstår. Väzzz var måttligt intresserad. Han gjorde en snabb scanning av utbudet och insåg att några nya böcker om helt okända primtal inte föreföll finnas i utbudet, inte heller någon djuplodande bok som på ett enkelt och snabbt sätt förklarar hela stringteorin på bara 4200 sidor.  Nej, Väzzz var mera intresserad av lunchen som skulle intagas efter själva bokrundan. (Pizzalunch, hans egen fru vaktar makens midjemått med nitisk nogrannhet, så det gäller att passa på när man för en gångs skull fått fatt i polarens fru istället, vilket han alltså hade just idag).  Vi måste sett ut som ett udda par. Folk tittade snett på oss. Först kom jag, medelålders kvinna i stram kostym och högklackat, fullastad med böcker och armbågandes fram till bord och hyllor för att eventuellt fylla på eller möjligen stuva om, med Väzzz, en medelålders man i nitar och läder på släp i rockskörten. Mannen klagandes högljutt. ”Måste du? Ska du ha den eller inte? Men HOHOOO, den där dissade du ju i förra affären, det minns jag tydligt…”

Ja, såna saker. Måste jag säga att det lägger sordin på själva bokreaupplevelsen?

Eller, ja… alltså! Det ÄR ju samma böcker i alla butikerna, och jag HAR tagit i (och lagt tillbaka) så gott som varenda en av dem, men det är ju inte det som är GREJEN, grejen är… Ja, vad är grejen nu igen…?

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.