Läsplatta: Amazon Kindle

Det finns en anledning till att läsplattan Amazon Kindle har sålt som smör; den är en enkel och användarvänlig läsplatta. Jag har den nyaste varianten, i standardstorlek, grafitfärgad med Wi-Fi och 3G och jag är helt nöjd. Jag hade först en Kindle ”app” (program som laddas ner gratis) på min Android smarttelefon. Jag tyckte så mycket om ”appen” att jag köpte en Kindle några månader senare. Jag tror att Amazon visste att folk skulle göra det och att det var därför de släppte gratisversioner av ”appen” till smarttelefoner och datorer. Om folk trots allt väljer att inte köpa en Kindle så köper de ju i alla fall Kindle böcker, en av Amazons inkomstkällor. Det för oss in på en av nackdelarna – Kindle-formatet.

Kindle-formatet

Kindle har ett eget unikt format, så det snabbaste och enklaste sättet att köpa och ladda ner böcker är direkt från Kindle affären. Standardformatet för e-böcker, speciellt utanför USA, är EPUB formatet. Så om de flesta böcker du läser inte är på engelska så kan det vara ide att välja en annan läsplatta. Men det finns sätt att komma runt ”problemet”, men det innebär ett par extra steg i köpprocessen. Du laddar då ner ett gratisprogram som konverterar böcker från EPUB formatet till Kindle-formatet. Först laddar du ner boken till din dator, sedan konverterar du filen och till slut för du över den till din Kindle via USB.

Bonus-funktioner

Förutom att läsa e-böcker så finns det också en mängd bonus-funktioner. Många tidskrifter och tidningar finns i Kindle-formatet som du kan köpa direkt eller så kan du prenumerera och de laddas då ner automatiskt på din Kindle. En webbläsare är också inkluderad, så om du har 3G varianten så har du gratis tillgång till Internet. Webbläsaren är dock ganska begränsad, men den fungerar helt okej för sidor som till största delen innehåller text, t.ex. Wikipedia.

Bättre än konkurrenterna

Två funktioner som gör att Kindle skiljer sig från konkurrenterna är batteri-längden och ”Whispersync”. Eftersom skärmen är svart/vit och använder e-ink (istället för att vara bakgrundsbelyst) varar batteriet väldigt länge – upp till en månad om man kommer ihåg att stänga av den trådlösa anslutningen. Det är heller inga problem att läsa i direkt solsken. ”Whispersync” ger dig som läsare mer frihet. Dina e-böcker är sparade på alla dina enheter (Kindle, smarttelefon, dator) och även i ”the cloud”; var du är i boken sparas också. Så du kan köpa en bok på din Kindle, läsa några kapitel hemma, och sedan fortsätta läsa där du slutade på din smarttelefon. Jag använder ofta den funktionen och jag är väldigt nöjd med mitt beslut att köpa en Kindle.

Den här recensionen är översatt av Linda. Recensionen går även att läsa på engelska på TheCrimeHouse.

John W. Arterberry